Zanimljivosti
CRNA GORA
Svaki šesti srednjoškolac uzima lijekove za smirenje
objavljeno: 15. siječnja 2020.

…a svaki deseti aktivno konzumira alkohol, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Juventas. Naime, 38 posto učenika izloženo je stresu svakodnevno ili nekoliko puta na tjedan.

– Najčešći su uzroci stresa školske obveze, emotivni problemi i obiteljski odnosi. Više od polovice nastavnika osnovnih i srednjih škola ne zna da postoji jasna odredba koja definira odgovornost zaposlenih u školi kad je riječ o rješavanju problema vršnjačkog nasilja – navode iz Juventasa.

Istraživanje je pokazalo da je 75,5 posto mladih nekad u životu probalo alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko alkoholno piće.

Možemo vidjeti da je kompletni obrazovni i zdravstveni sustav zakazao u prevenciji alkoholizma. Djeca koja piju alkohol fizički odrastaju, ali intelektualno zaostaju. Ovdje postoji zakon o zabrani kupnje i konzumiranja alkohola na javnim mjestima, ali se ne primjenjuje – kazao je Jovan Dašić iz Juventasa.

Psihijatrica i stručnjakinja za ovisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru Marina Roganović ističe da djeca sve češće eksperimentiraju s raznim opijatima i tabletama kad zbog stresa ili psihičkih problema ne mogu naći rješenje.

Djeca u dobi od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne smiju uzimati psihoaktivne supstance, jer uslijed njihova konzumiranja mogu intelektualno stagnirati. Svaka je tableta psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga – navodi Roganović. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Euractiv ]