Savjeti stručnjaka
UČITELJI SAVJETUJU: S RODITELJIMA SAMO LJUBAZNO I S POŠTOVANJEM BEZ OBZIRA NA NJIHOVO PONAŠANJE
Roditelji sveznalice i kako se nositi s njima
objavljeno: 16. siječnja 2020.

Tužna je stvarnost da se svaki učitelj, barem jedanput u karijeri, bori s roditeljima koji vjeruju da sve znaju bolje od učitelja. Da bi sačuvao pozitivno okružje za dijete, učitelj mora s roditeljima postupati vrlo oprezno.

♦♦ PRVO, sjetite se da roditelji najbolje poznaju svoje dijete, zato poslušajte strpljivo što imaju reći. Moraju osjećati da ste ih čuli. Istodobno imajte na umu da roditelj gleda svoje dijete kroz ružičaste naočale i njihov je pogled malo zamagljen. Dok slušate njihove probleme, očekivanja i ideje, uzmite u obzir obje stvarnosti, vašu i njihovu.

♦♦ DRUGO, složite se s njima u bilo čemu da biste im pokazali da ih poštujete. Govorite im o jačim stranama koje vidite u njihovu djetetu i objasnite na koji bi način njihovi prijedlozi mogli pomoći ili pak zašto nisu primjenjivi u danom času. Uputni su komentari poput „Imat ću to na umu“ ili „Vidjet ćemo gdje bi to moglo djelovati“ ili „To je dobra zamisao, ali s obzirom na program, nećemo biti u mogućnosti to primijeniti u ovom trenutku“. Važno je da ne osjete kako ih se želite „otarasiti“ ili da smatrate njihove potrebe nevažnima.

Nakon toga objasnite što se može učiniti u ovom trenutku. Ako trebate vremena da razmislite o tome, kažite im to.

Da biste bili spremni za suočavanje s roditeljima sveznalicama, morat ćete dokumentirati ono što se događa u učionici. Kad ocjenjujete ili se pojave problemi, zapišite bilješke i naznačite nadnevak. Kad roditelj uđe u vašu učionicu da bi se požalio na određen događaj ili ocjenu koja je niža nego što on smatra da bi trebala biti, imat ćete dokumentaciju kao dokaz koji će vam pomoći da prenesete roditelju stvarnost iz učionice.

Budite spremni obrazložiti svoj stil poučavanja roditelju koji vas želi poučiti kako da radite svoj posao. Podsjetite ih da različitim ljudima odgovaraju različiti stilovi poučavanja. Istaknite rezultate koje ste postigli u radu s njihovom djecom koristeći se vlastitim metodama i tehnikama. Katkad razumijevanje onoga što čini učitelj može razoružati roditelje.

Odnosite se prema roditeljima ljubazno i s poštovanjem bez obzira na njihovo ponašanje. Na kraju krajeva, oboje želite najbolje za dijete. Utrite put koji će vam omogućiti da surađujete.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: WHMagazineizvor koji pokriva sve teme vezane uz obrazovanje na svim razinama
  • Izvor: wh-magazine.com