Zanimljivosti
OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE
Teslin dan u Drnju
objavljeno: 17. siječnja 2020.

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a obilježavanje dana posvećenog znanstveniku iz svake partnerske zemlje – Estonija, Grčka, Cipar i Hrvatska. Drnjanska škola odbrala je Nikolu Teslu.

SVRHA PROJEKTNOG DANA bila je suradnja predmetnih učitelja i provođenje interdisciplinarne nastave, kako bi učenici doživjeli međusobnu povezanost predmeta.

Erasmusov je tim organizirao projektni dan za učenike od 1. do 8. razreda. Sa željom da im približe život i djelo Nikole Tesle, učitelji su organizirali mnogobrojne aktivnosti.

Zanimljivim spojem biologije i hrvatskoga jezika, geografije i vjeronauka, informatike i prirode i društva, engleskoga jezika, povijesti, matematike, fizike i kemije učenici su upoznali mjesta i države u kojima je živio ili se školovao, naučili su nešto više o njegovim izumima i pokusima, privatnom životu i navikama, izrađivali su njegovu vremensku crtu, svjetiljke od papira, biserne ogrlice, stripove, igrali memory, pričali priče i gledali film.

Na jednoj od radionica, učenici su, koristeći se alatima Web 2.0 i istražujući Internet, otkrili povezanost Tesle, broja tri, pametnih telefona i golubova.

Tom su prigodom, zahvaljujući Mati ŠIMUNIĆU koji je dao četiri para golubova pismonoša, učitelji učenicima predstavili golubove povezujući ih s Teslinom neprežaljenom golubicom. Radionica je završila puštanjem pismonoša, koji se uvijek vrate svojem vlasniku.

Aktivnosti su privedene kraju zajedničkim fotografiranjem učenika i učitelja formiranih u ime TESLA i puštanjem balona. Naime, svaki je razred na određeno slovo ili brojku od papira (Nikola Tesla 2020.) napisao Tesli poruku te ih pričvrstio za balone.

Teslin je dan završio igranjem kviza Kahoot, kojim su učenici provjerili naučeno, a najuspješniji su i nagrađeni. Projektni dan bio je uspješan i dobro prihvaćen, a učenicima i učiteljima omogućio je zanimljivo iskustvo i znanja, koja će primjenjivati u daljnjem radu. Predavanja i radionice financirane su sredstvima projekta Erasmus+.

….

Stjepana KADIĆ, šk. knjižničarka | OŠ Fran Koncelak, Drnje