Zanimljivosti
PILOT-PROJEKT U DUBLINU
Nema više zadaće za osnovce
objavljeno: 23. siječnja 2020.

Navode da su dugo raspravljali o donošenju ove odluke, jer smatraju da je u osnovnoj školi zadaća uzrok stresa – kako za učenike tako i za roditelje. Danas, kažu, nastavnici imaju više vremena posvetiti se učenicima.

Učenicima se savjetuje da učenje nastave i izvan škole, da čitaju i pišu, ali i da rade usmenu zadaću. U završnoj godini osnovne škole zadaća je ipak obvezatna, jer je djeci potrebna priprema za srednju školu, gdje će biti preplavljeni zadaćom. Na idućem roditeljskom sastanku razgovarat će se o toj praksi i odlučiti hoće li je škola provoditi i iduće godine.

Zadaća ima dvostruku svrhu: služi tome da đaci utvrde ono što su naučili u školi, kao i da roditelji imaju uvid o ono što se događa u njoj – kaže Joan KIELY, istraživačica Obrazovnog instituta Marino.

Njezin je tim proveo studiju u pet škola u kojima je pisana zadaća u razdoblju od dva tjedna zamijenjena projektima i drugom vrstom zadataka, kao što su šetnja ili vježbe koncentracije.

– Učenici su bili presretni, a roditelji su nam rekli kako im je zadaća dala priliku da provedu vrijeme s djecom. Iako su morali izdvojiti više vremena nego za standardnu zadaću, kažu da imaju osjećaj da je to bilo kvalitetno obiteljsko vrijeme, a ne mučenje, što se često događa kad rade zadaću – kaže Kiely i dodaje da zadaća jest vrlo korisna za učenike u srednjoj školi, ali je nepoznanica koliko je zapravo korisna osnovnoškolcima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema RTE ]