Zanimljivosti
RUSIJA: UČITELJICA ODGOVARA NA PITANJE
Jesu li domaća zadaća i ocjene potrebni u prvom razredu?
objavljeno: 27. siječnja 2020.

Natalija, ovo što ste napisali vječito je pitanje roditelja prvašića. Iako je odgovor na to pitanje djelomično naveden u različitim člancima na mom blogu, vrijedi sve sistematizirati i dati odgovor na jednome mjestu. Dakle, prvo o domaćim zadaćama.

Djeca imaju kratkoročno pamćenje. Kada dijete napusti nastavu, odmah zaboravlja 70 posto informacija. Bez domaće zadaće proces učenja naglo je zaustavljen. Dijete ne obnavlja gradivo i dolazi na sljedeći sat ne sjećajući se prethodne lekcije.

Domaća je zadaća navikavanje djeteta na samoorganizaciju i samostalno učenje. To su vještine koje će mu biti potrebne u nastavku školovanja. Smatram da je domaća zadaća potrebna od prvog razreda. Vjerujte učitelju s dugogodišnjim iskustvom. Ako dijete niste naviknuli na pisanje domaće zadaće u prvom razredu, tad ćete se u drugom razredu namučiti.

  • Zašto je domaća zadaća u prvom razredu neophodna odnosno njezino zadavanje nije ništa strašno?

Dijete kod kuće ponavlja lekciju i dolazi na nastavu spremno za svladavanje novoga gradiva. Ako učenik ne obavlja domaću zadaću, nakon nekog vremena počet će zaostajati za kolegama iz razreda. Osjećat će da raspolaže s manje znanja nego njegovi prijatelji. Na taj način dijete gubi samopouzdanje, iz čega proizlazi niz psiholoških problema.

Vaše dijete sad ima novu ulogu, ulogu školarca i imat će je još godinama. A ta uloga ima svoja pravila. Ako on u toj ulozi bude neuspješan, u učionici i u školi neće se osjećati ugodno koliko god se učiteljica trudila izgladiti njegov neuspjeh.

Pismena domaća zadaća zauzima otprilike treći dio jednoga pismenog zadatka na nastavi. U prvom razredu nema mnogo pisanja. Prvašićima se zadaje ispisati nekoliko redaka riječi ili rečenica (obično tri-četiri retka) i riješiti pet-šest zadataka iz matematike. Ako je dijete pribrano, za pisanje zadaće bit će mu potrebno pola sata. Ako je pak rastreseno, pisat ćete s njim jednu rečenicu do večeri.

Dijete se mora naučiti učiti. Mora naučiti razumjeti riječ MORAM, a ne samo HOĆU.

Bolje je proći ove muke u prvom razredu nego početi od drugoga. Učiteljica se s ovim zadatkom neće moći sama nositi. Osobito u početku, roditelji moraju biti uključeni u proces učenja njihova djeteta. Usmena domaća zadaća, u pravilu, uključuje učenje i prepričavanje. Da, treba razvijati pamćenje, govor i mišljenje. I roditelji bi trebali aktivno sudjelovati u djetetovu razvoju. Pismena i usmena domaća zadaća mogu se zajedno obaviti tijekom sat vremena. Ako je potrebno, sa stankama. U svakom slučaju, to je definitivno bolje nego tri sata sjediti pred ekranom vježbajući „pucanje”.

  • ocjenama u prvom razredu

Ja ocjenjujem. Uvijek. Naravno, u početku samo ohrabrujućim simbolima (emotikonima, naljepnicama i sl.). Ali osobno poznajem učitelje koji ocjenjuju tek od treće četvrtine drugog razreda.

Znate li koliko se roditelji drugaša šokiraju kad prvi put vide ocjene svoje djece? I kad shvate da je potrebno dostići sve zaostatke iz svih predmeta, pritom ne zanemarivši novo gradivo?

Da, po našem zakonu, učitelj nema pravo ocjenjivati u prvom razredu. Ali, nažalost, zakone ne pišu učitelji s iskustvom u učionici. Ako želite uspješan i sretan školski život za svoje dijete, vjerujte učitelju.

S poštovanjem,

Olga UZOROVA

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Službena stranica učiteljice razredne nastave Olge UZOROVE.
  • Izvor: uzotova-nefedova.ru