PRIOPĆENJE UDRUGE HRVATSKIH UČITELJA RAZREDNE NASTAVE „ZVONO“

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

petak, 24. siječnja 2020.

Potaknuti medijskim napisima koji, govoreći o broju učenika prvih razreda osnovne škole koji su upućeni na ponavljanje razreda, „propituju“ i dovode u pitanje stručnost učitelja/ica razredne nastave, mi u UHURN Zvono moramo reagirati!

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji su upućeni na ponavljanje razreda novinari su, bez sveobuhvatne analize okolnosti, krivnju za tu situaciju svalili na nas, učitelje/ice razredne nastave.

Nema u tim člancima ni spomena o tome koliko je to učenika pripadnika nacionalnih manjina koji u školu dolaze a da uopće ne poznaju i ne služe se hrvatskim jezikom, nema ni riječi o tome iz kojih depriviranih sredina dolaze, nema ni spomena o složenim obiteljskim situacijama u kojima oni žive. Nitko u tim člancima ne govori o nedostatku stručnih suradnika koji bi trebali svojim stručnim znanjem pomoći nama učiteljima/cama npr. logopeda, psihologa, a kojih simptomatično nedostaje, pogotovo u takvim našim sredinama…

Ne govore ti članci ni o tome da mnogi od tih učenika trebaju primjereni oblik školovanja, najčešće prilagodbu sadržaja, a koji postupak nitko nije na vrijeme (prije polaska u školu) pokrenuo. Ni spomena o tome da se često iz sličnih, a i puno kompleksnijih situacija, upravo na inicijativu roditelja koji smatra da će njegovo dijete u ponovljenom prvom razredu i bez donošenja rješenja o nekom obliku prilagodbe (takvi roditelji to doživljavaju kao žigosanje, a ne kao pomoć učeniku!) napredovati i uspjeti nastaviti školovanje po redovitom programu…

Ne, ni o čemu takvome nismo mogli pročitati …

Mogli smo samo pročitati da smo mi učitelji/ce razredne nastave nesposobni i nestručni, osobe koje nemaju razumijevanja ni empatije, bešćutni roboti koji samo dijele jedinice i ruše jadnu djecu.

Strašno je tako, prije svega neargumentirano, etiketirati pripadnike/ce struke koja, u često neprimjerenim, obrazovnim standardima ni sličnim uvjetima, obavljaju zahtjevan i odgovoran posao početnoga opismenjavanja. I ne samo toga! U prvom razredu grade se radne navike, radi se na socijalizaciji, razvija se kritičko mišljenje, „krpaju“ se rupe u socijalnim vještinama…

I ništa to sve ne znači, ne piše se o nama kad koristimo svoje osobne resurse, financiramo nastavne materijale, koristimo privatne kontakte da opremimo svoje učenike koji su zanemareni, plaćamo im izlete i prehranu … ništa od toga nećete pročitati u tim i takvim medijima!

Zbog svega navedenog, mi u Udruzi hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono podižemo glas u ime svih naših kolegica i kolega koji su nakon članaka takvog sadržaja osjetili gnušanje i još jednom svjedočili općeprisutnoj tendenciji da baš svatko smatra da može i smije na takav način govoriti o zvanju za koje se nije školovao, čije funkcioniranje ne poznaje i za koje nije kompetentan.

Poštovane kolegice i kolege, učitelji/ce razredne nastave, ali i svi ostali u obrazovnom sustavu, vrijeme je da zajedno, u duhu kolegijalnosti, stanemo jedni iza drugih i takvim svojim djelovanjem doprinesemo dignitetu naše struke.

Predsjednica:

Đurđica KRTANJEK 

Priopćenje Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave „ZVONO“

Preuzmi 209.36 KB (.pdf)
Vezani članci
Školski portal: Moći ćeš izaći kad zazvoni – disciplina ili sloboda

Moći ćeš izaći kad zazvoni – disciplina ili sloboda

… ona u kojoj učenici moraju mirno sjediti u klupi…

Školski portal: Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Uključili smo samo aplikacije koje imaju ocjenu 4+ i koje…

Školski portal: Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Na kulinarskim i gastronomskim radionicama pripremali su variva, salate, namaze,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…