Iz učionice
Učenje je igra
Učenje i igra u vrtu
objavljeno: 20. veljače 2020.

Već dugo radim u OŠ Ivana Gundulića u samom središtu Zagreba. Središte velikoga grada pruža svojim stanovnicima puno prednosti, ali i neke nedostatke. Najtužnije mi je gledati kako djeca provode svoje vrijeme okružena betonom i asfaltom.

Prije nekoliko godina odlučila sam dio nastave provoditi izvan učionice u Botaničkom vrtu koji je svega nekoliko minuta hoda od naše škole. U okrilju japanske trešnje čitali smo proljetnu poeziju, šećući stazicama radovali smo se prvim proljetnicama i prekrasnoj, raskošnoj proljetnici – kockavici koja je za nas bila pravo otkriće.

Pokraj jezerca pratili smo kako se razvijaju i rastu žabe, kornjače i ribice. Vidjevši sreću i ushićenje svojih malih đaka svaki put kad bismo boravili u tom malom komadiću prirode u središtu Zagreba, odlučila sam učiniti još jedan korak.

Uprava Botaničkog vrta osigurala je zainteresiranim vrtićima i školama dio vrta u kojem su djeca mogla boraviti i uređivati svoj mali vrt od milja nazvan vrtek. Izgradili su nam povišene gredice i nasuli zemlju, postavili malu drvenu kućicu za alat i opskrbili nas osnovnim alatom za vrtlarenje.

Učiteljica Hajnalka DRAGANIĆ izradila je sa svojim učenicima strašilo koje smo zajednički postavili u vrt. Dolazili smo u vrtek kad god nam je vrijeme to dopuštalo. Trudili smo se da to bude barem dva puta tjedno. U školi smo u posudice sijali rajčicu, papriku, krastavce, tikvice…

Djeca su svakodnevno gledala kako biljke napreduju i brinula se o tome. Zatim smo u Botaničkom vrtu pripremili svoje gredice za sjetvu i sadnju. Učenici su uživali. Uzbuđeno su kopali po zemlji. Neki su prvi put u životu pošteno zablatili ruke. Međusobno su se upozoravali da paze na gujavice, jer su korisne.

Mnogi su pri povratku iz vrteka govorili da im je to najljepši doživljaj u životu. Vraćali su se u školu umorni, sretni i ushićeni. S nestrpljenjem bi iščekivali sljedeći odlazak kako bi vidjeli što se dogodilo s biljkama i koliko su narasle. Toliko su uživali!

U tom našem vrteku bilo je i svakojakih događaja. Susretali smo se s vrtićancima i zajedno pjevali i radili. Snimala nas je i Kornelija BENYOVSKY ŠOŠTARIĆ za poznatu emisiju Vrtlarica. U vrteku su održavani i koncerti naših učenika svirača.

Biljke su uz takvu pažnju još bolje rasle i činile nas sretnima. A nakon povratka s ljetnih praznika dočekivala nas je raskoš plodova. Učenici su brali rajčice, tikvice, paprike, blitvu i sve što su uzgojili. Plodove su ponijeli kući i pripremali obroke sa svojim obiteljima. Bili su sretni i ponosni.

Osim što smo vrijeme proveli u maloj oazi i miru, znala sam da su učenici dobili mnogo više nego što bi ikad mogli naučiti u učionici. Radeći u vrteku, naučili su razlikovati više vrsta biljaka, nazive pojedinih dijelova biljaka i njihovu funkciju. Promatrali su kukce i učili o njihovoj korisnoj ulozi i značenju u vrtu. Promatrali su i razumijevali sve faze razvoja biljke. Naučili su obrađivati zemlju i brinuti se o biljkama. Postali su bolji tim. Naučili su bolje planirati i tražiti korisne informacije. Preuzimali su inicijativu. Rasli su i mijenjali se s biljkama.

Možda katkad zbog nastave u razredu i drugih raznovrsnih aktivnosti koje provodimo u školi nismo u vrtu koliko bismo željeli. Ali svejedno jedva čekamo proljeće i ponovni odlazak u vrtek u Botaničkom vrtu u Zagrebu.