Savjeti stručnjaka
KAKO SE NOSITI SA ZLOBNIM KOMENTARIMA UČENIKA
Nastavite graditi svoju mrežu podrške i budite ustrajni
objavljeno: 29. siječnja 2020.

„Nitko od učenika vas ne voli!”

„Pa ja i nisam ovdje da bi me učenici voljeli, već da bih vas poučavala.”

Znam da će mi ovakav razgovor s učenikom ostati u glavi cijeli dan i početi me izjedati.

Danas se normalnim čini da je razina samopouzdanja kod nastavnika niska, a tjeskobe vrlo visoka. A kad imate poteškoća s odnosima na radnome mjestu, to može postati još gore.

Nećete se uvijek svima dopasti, stoga je važno imati „debelu kožu” kako biste zaštitili sebe i produljili svoj „vijek trajanja” u ovome zanimanju. Međutim, potraga za pozitivnim stvarima i načinima da se umanje negativnosti vještina je s kojom čak i iskusni učitelji imaju problema.

Katkad zaboravljamo što je razlog zbog kojeg radimo ovaj posao – prenošenje znanja i strast prema predmetu koji poučavamo. A tu su i učenici, koji ne dijele istu strast prema nekoj temi i to je također u redu.

Zapamtite, uza svako dijete koje ne voli određeni predmet postoji i dijete koje ga obožava ili, još bolje, dijete koje ćete pridobiti i koje će uz vas otkriti ljubav prema tom području.

♦♦ Kako se nositi s negativnim komentarima učenika

Evo nekih stvari koje mogu pomoći.

♦♦ Nemojte se spustiti na njihovu razinu

Učenici mi često kažu da rade i govore određene stvari zbog toga što znaju kako iznervirati učitelja ili zato što pokušavaju razljutiti učitelja kakio bi ih izbacio iz učionice.

Neki će učenici napraviti sve da bi se izvukli sa sata koji im se ne sviđa i pritom ne mare mnogo za kolateralnu štetu, poput vaših osjećaja. U ovakvim trenutcima duboko disanje i taktičko ignoriranje može biti vaše najbolje oružje.

♦♦ Budite odrasla osoba

Čini se smiješno da se takvo nešto mora isticati, ali katkad učenici nemaju emocionalnu zrelost koja je potrebna da bi marili o onome što kažu. Međutim, vi imate. To znači da se morate ponašati kao da vas njihove riječi ne diraju.

♦♦ Nemojte to shvaćati osobno

Katkad je teško isključiti kritiku, pogotovo ako su uspjeli istaknuti nešto što vas boli. Zbog toga možete imati dojam da su njihove riječi ciljane, osobne i namjerno zlobne. Katkad zlobne stvari koje učenici kažu nisu namijenjene vama kao osobi. Vas viđaju iz dana u dan, vi ste sigurno okruženje koje poznaju te se zahvaljujući tome osjećaju dovoljno ugodno da kažu sve što misle.

♦♦ Popričajte o tome s kolegama

Oslonite se na svoje kolege i na mrežu podrške; izbacite to iz sebe istog dana, to će vam pomoći da ne shvaćate takve stvari ozbiljno. Sposobnost da se nasmijete na takve komentare i ostanete objektivni omogućava vam da ograničite utjecaj zlobnih riječi.

♦♦ Nemojte se uspoređivati s drugim učiteljima

Uvijek postoje učitelji kojega će učenici obasipati poklonima uoči božićnih praznika. Zapamtite da su neki učenici jednostavno naklonjeni određenim tipovima učitelja. Možda se osjećate kao da vas učenici ne vole, ali bili biste posve iznenađeni kad biste znali na koje ste učenike imali najveći utjecaj. To su često oni koji vam prilaze u gradu mnogo godina nakon što su završili školu.

Nastavite graditi svoju mrežu podrške i budite ustrajni. Uz to, morate imati „debelu kožu”. Nikad ne znate čiji ćete život promijeniti nabolje, već sutra.

………………

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati poučavatelje širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash