ZNANJE I VJEŠTINE

9 karakteristika odličnog učitelja

ponedjeljak, 27. travnja 2015.

Nije lako biti učitelj. Da bi postali odlični u svom poslu, učitelj ili učiteljica moraju neumorno raditi na stvaranju izazovnog i poticajnog odgojnog okoliša.

9 karakteristika odličnog učitelja

Biti dobar učitelj manje ovisi o znanju i vještinama, a više o stavu prema učenicima, predmetu koji predajemo i našem poslu. Iako ovo nije sveobuhvatan popis, ovdje možete naći neke temeljne karakteristika odličnog učitelja:

  1. Odličan učitelj poštuje učenike. U njegovoj učionici cijene se sve ideje i mišljenja. Učenici se osjećaju sigurnima u izražavanju svojih osjećaja te uče poštivati i slušati druge. Takav učitelj stvara okoliš dobrodošlice za sve učenike.
  2. Odličan učitelj potiče u učenicima osjećaj zajedništva. Obostrano poštivanje omogućuje okoliš koji promovira podržavanje i suradnju, a svaki je učenik svjestan da je integralni dio grupe. Odličan učitelj učenicima daje do znanja da se mogu osloniti na njega, ali i na druge učenike.
  3. Odličan učitelj je topla, dostupna, entuzijastična i brižna osoba, a učenici mu se mogu obratiti s bilo kojim problemom ili brigom. Odlični učitelji razvijaju vještine slušanja i odvajaju vrijeme iz svog natrpanog rasporeda da bi pomogli svakome kome je pomoć potrebna. Ako učitelj ima loš dan, to ne dijeli ni s kim – svoje probleme ostavljaju izvan školskih vrata.
  4. Odličan učitelj postavlja visoka očekivanja svim svojim učenicima. Shvaća da očekivanja od učenika uvelike utječu na njihova postignuća, jer zna da učenici općenito daju onoliko koliko se od njih očekuje.
  5. Odličan učitelj i sam voli učiti pa inspirira učenike svojom strašću za obrazovanjem. Neprestano radi na sebi kao profesionalnom edukatoru kako bi učenicima pružio najvišu kvalitetu obrazovanja. Odličan učitelj nema odbojnost prema učenju novih strategija učenja ili uvođenja novih tehnologija u razrednu nastavu, a uvijek je spreman s kolegama podijeliti ono što je naučio.
  6. Odličan učitelj je i vješt vođa. Za razliku od administrativnih vođa, uspješni učitelji usmjereni su na zajedničko odlučivanje i timski rad te na izgrađivanje zajedništva, a taj smisao za vodstvo prenose na učenike.
  7. Odličan učitelj može „promijeniti brzinu rada“ i lako se prilagoditi kada neki nastavni materijal nailazi na otpor učenika. Neprestano traži nove načine predstavljanja nastavnog materijala kako bi ga učenici lakše shvatili i usvojili.
  8. Odličan učitelj surađuje s kolegama, traži pomoć iskusnijih i pomaže neiskusnijima. Umjesto da to smatra slabošću, u suradnji s kolegama vidi priliku da uči i napreduje, a konstruktivnu kritiku i savjet doživljava kao novu priliku da se razvija kao edukator.
  9. Odličan učitelj održava profesionalizam u svim područjima – od osobnog izgleda do organizacijskih vještina i svakodnevne aktivnosti. Njeguje svoje komunikacijske vještine i jednako mu je važno razgovara li sa školskim službenicima, učenicima ili kolegama.

Učiteljski je posao dar kojeg neki imaju više, a manje daroviti moraju naporno raditi da bi postigli status odličnog učitelja. S druge strane, trud koji učitelji(ce) ulože bit će višestruko nagrađen – i od učenika i od kolega.

Izvor:

http://www.facultyfocus.com/articles/philosophy-of-teaching/nine-characteristics-of-a-great-teacher/

Vezani članci
Školski portal: Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Uključili smo samo aplikacije koje imaju ocjenu 4+ i koje…

Školski portal: Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života

Na kulinarskim i gastronomskim radionicama pripremali su variva, salate, namaze,…

Školski portal: Tjelesna i zdravstvena kultura

Tjelesna i zdravstvena kultura

… tijekom ljetnih praznika pošto sam saznala da ću od…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…