Pljesak molim
LUDBREG
Realiziran projekt „Fizirov avion“
objavljeno: 27. travnja 2015.

Cvjetovi raznovrsnih boja i oblika, ukrasit će Ludbreg u maketi aviona konstruiranom po tipu letjelice rođenoga Ludbrežanina, Rudolfa Fizira, utemeljitelja vojnog i građanskog zrakoplovstva u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Grad Ludbreg ovih će dana biti uljepšan za cvjetni avion. U trup i krila, stavlja se zemlja, a onda će raznobojni cvjetovi uljepšati grad.

Rudolf Fizir je konstruirao i po njegovim je nacrtima izrađen i naš prvi turistički  trosjed  “Fizir FT” 1936. godine. Bio je u ono doba vodeći inženjer-konstruktor u grupi konstruktora aviona s kojima je konstruirao još dva tipa aviona. Ukupno je konstruirao 18 tipova aviona (dvije amfibije, tri hidroaviona i 13 suhozemnih).

Profesori Zvonko Bedenik, dipl.ing. Željko Posavec te majstor radionice Marijan Vidović zajedno sa svojim učenicima praktičnu su nastavu učinili zanimljivom, poučnom i korisnom.

Ponosni su, jer je maketa aviona izrađena zajedno s učenicima. Bravari, tokari, CNC operateri iznimno su se zalagali za ovakav vid praktične nastave u školi. Trudili su se, pokazali znanje, umjeće i vještine te zajedno s profesorima završili ovaj fenomenalni rad. Učenici su praktičnu nastavu uistinu učinili praktičnom. Kada je sve bilo gotovo, učenici zaista nisu krili oduševljenje vidjevši da su napravili veliku stvar. Projekt izvođenja nastave na ovakav način, postat će pravilo!istaknuo je Željko Posavec nastavnik strojarske grupe predmeta u Srednjoj školi Ludbreg.

Školska radionica je dislocirana od Srednje  škole i omogućuje učenicima obavljanje praktične nastave. Radionica ima 120 četvornih metara i na početku šk.godine 2014./2015. stvarno je bio velik zadatak organizacijski i financijski pokrenuti radionicu. Sada su svi sretni: funkcionalno i kompletno je opremljena, a zadovoljava sve potrebe Srednje škola Ludbreg za izvođenje praktične nastave. Zahvale i pohvale idu na račun ravnatelja Josipa Zdelara koji se za sve to založio.

Nešto o originalnom tipu aviona: Fizir FN je školski avion dvokrilac s dva sjedala poznatog ludbreškog konstruktora inženjera Rudolfa Fizira.  Prvi prototip aviona Fizir FN (Fizir nastavni) projektiran je i izrađen 1929. godine u njegovoj “majstorskoj radionici”.

Prva tri aviona Fizir Fn izrađena su u Tvornici aviona Zmaj za potrebe aerokluba. Zbog odličnih letnih karakteristika tadašnja Komanda zrakoplovstva je odlučila zamijeniti sve školske avione koji su se do tada nalazili u uporabi.

U Srednjoj školi Ludbreg su izradili maketu Fizirovog FN aviona u mjerilu 1 : 2. Na praktičnoj nastavi u školi zajedno s prof. Željkom Posavecom i majstorom radionice Marijanom Vidovićem, prema nacrtu, uputama i u skladu s planom i programom praktične nastave radili su na elemetima rezanja, brušenja, zavarivanja, spajanja, zaštite aviona od korozije, farbanja, dizajnu i konstrukciji aviona. Tako smo naučili zaista mnogo. Sviđa nam se takav način rada! – istaknuli su učenici.

Ova instalacija i skulptura aviona je i uvertira u najveće ovogodišnje sportsko natjecanje u Varaždinskoj županiji, Svjetsko prvenstvo u zrakoplovnim modelima kategorije F3K, koje će se u Ludbregu održati od 19. do 26. srpnja.