Zanimljivosti
ZABRINJAVAJUĆI TREND
Više djece želi postati YouTube zvijezda nego astronaut, učitelj ili liječnik
objavljeno: 5. veljače 2020.

Kako bi proslavila obljetnicu najslavnije misije Apolla 11, tvrtka Lego provela je istraživanje u kojem je 3000 djece u dobi od 8 do 12 godina koja žive u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini, među ostalim, odgovaralo na pitanje: „Što želite biti kad odrastete?”

Prema rezultatima ankete, „otprilike 30 posto američke i britanske djece odgovorilo je da žele biti YouTuberi ili Vloggeri – osobe koje na internetu objavljuju videozapise u zamjenu za slavu i bogatstvo. Manje djece želi postati učitelj, sportaš ili glazbenik, a najmanje ih želi postati astronaut, samo 11 posto.“

U što će nam se društvo pretvoriti kada djeca više žele biti YouTuberi nego astronauti? Ako biraju samoljublje radije nego pomaganje drugima, definitivno se trebamo zabrinuti.

Kad sam ja odrastala, djeca su željela raditi poslove u kojima će moći pomagati drugima – dakle biti učitelj, liječnik, odvjetnik, astronaut, vatrogasac. Znali su da će, ako se potrude u školi i produlje školovanje na željenom polju, moći ne samo steći zavidnu karijeru i zavrijediti zadovoljavajuću plaću već i dobiti priliku uvelike pridonijeti društvu.

Znam da je digitalni svijet donio nove i uzbudljive mogućnosti koje nisu ni postojale kad sam ja bila dijete, a niti dok sam studirala.

Mislim da tehnologija otvara i neke vrijedne mogućnosti zaposlenja, ali me zabrinjava da su generacije koje dolaze više zainteresirane za videoigre i vlogging nego za karijere koje će omogućiti napredak njima samima ili društvu u cjelini.

Mnogo je važnih zanimanja koja bilježe pad broja djece zainteresirane za njih. Također nam je potrebno više djece koja će se baviti zanatima. Postoje mnoga otvorena mjesta koja treba popuniti u tehničkim zanimanjima, a i učitelji su vrlo traženi u kanadskoj provinciji Britanskoj Kolumbiji.

Danas je, više nego ikad, potrebno djecu uputiti u raznolikost zanimanja koja su im na raspolaganju i objasniti zašto trebaju razmišljati šire kad odabiru svoj profesionalni put. Možda će im takav mali početni korak pomoći da se pripreme za smislenu budućnost.

………………

NAPOMENA

  • KANADA: Burnaby Now – novinski portal kanadske provincije Britanska Kolumbija.
  • Izvor: burnabynow.com