Zanimljivosti
OŠ TENJA
Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere
objavljeno: 10. veljače 2020.

Dan vjerske slobode jest dan koji se obilježava u mnogim državama svijeta na razne datume. U Indiji se slavi 14. listopada u znak sjećanja na približavanje budista i hinduista. U SAD-u se slavi 16. siječnja svake godine predsjedničkom odlukom. Međunarodna udruga za vjersku slobodu, osnovana 1893. godine, obilježava ga posljednje subote u siječnju.

Svrha je jednodnevnog projekta bila:

  • upoznati islamsku vjeru i upoznati vjeru u boga Alaha
  • prihvatiti da su svi ljudi različiti, da imaju različite običaje
  • upoznati simbol islama, islamsku kuhinju, džamiju, Kuran, islamsku glazbu, odjeću, arapsku abecedu i način života u pustinji.

Učenici 1. a razreda sudjelovali su u različitim aktivnostima. Gledali su dokumentarni film o zagrebačkoj džamiji, upoznali islamsku crkvu (džamiju), islamski znak, Kuran te minaret, slušali ezena, poziv na molitvu. Upoznavali su se s molitvom na ručno tkanom tepihu i razvijali poštovanje prema islamskoj vjeri. Gledanjem islamskog animiranog filma uspoređivali su svoju odjeću s odjećom djece iz filma, ali i doznali kakav je arapski način života, ilustrirali su devu i gradili arapski šator. Uživali su u orijentalnoj glazbi u izvedbi Tine Turner. Također, imali su priliku isprobati islamsku hranu: pite, baklave, lepinje i rahat lokum koji se jede uz čaj ili tursku kavu.

Djeca su pokazala veliku zainteresiranost za takav način rada i iščekuju novi projekt.

……………..

Andreja ZELIĆ, učiteljica razredne nastave | Osnovna škola Tenja

….

Dramski izričaj njezina je ljubav te sudjelovanje u likovnim natječajima koji bogate njezinu kreativnost. Rad s djecom obogaćuje je i veseli.