Zanimljivosti
OŠ BEDEKOVČINA
Stara vještina za budućnost planeta
objavljeno: 10. veljače 2020.

… naučiti staru vještinu pletenja košara koje mogu zamijeniti plastične vrećice, a dio su tradicije našeg zavičaja.

Projekt je trajao od rujna 2019. do kraja siječnja 2020. Sve je počelo na satu Prirode i društva kad su učenici počeli učiti o zavičaju i o gospodarstvu i kvaliteti okoliša. Zaključili su da sve gospodarske djelatnosti i svaki pojedinac utječu na zdrav okoliš. Kako bi se zaštitila priroda i očuvao okoliš i oni kao aktivni i svjesni građani moraju na neki način pridonijeti tome svojim pravilnim ponašanjem.

Učeći o velikim opasnostima za naš okoliš spomenuli su i opasnost prekomjerne uporabe plastičnih vrećica kojima za razgradnju treba mnogo vremena. Kao primjer njihova doprinosa za očuvanje zdravog okoliša bez plastičnih vrećica učenici su se odlučili za projekt, u kojem ćemo problem prekomjerne uporabe plastičnih vrećica i nepoznavanja prirodnog proizvoda koji bi bio dobra zamjena za plastične vrećice bolje proučiti i istražiti. Kao rješenje njihova problema našli su u spoznaji da trebaju upoznati staru vještinu pletenja košara i njome zamijeniti plastične vrećice.

Košare su prirodni proizvod i dio su tradicije našeg zavičaja. Tijekom ostvarenja projekta učenici su ostvarivali niz aktivnosti koje su povezivale sve predmete u nastavi. U školi je održana i radionica na kojoj su se učenici s roditeljima mogli naučiti kako plesti stare zagorske košare. Sve što su naučili o plastičnim vrećicama prikazali su prezentacijom, a glumom i plesom dočarali su zavičaj.

U razredu je priređena i izložba dječjih likovnih i literarnih radova te staroga zagorskog veza i predmeta. Tu su bile i reciklirane vrećice koje su učenici izradili pa su se i zahvaljujući slikama i objašnjenjima ponovno upoznali s opasnostima od prekomjerne uporabe plastičnih vrećica.

……..

Melita OGRINŠAK, mag. prim. educ. | OŠ Bedekovčina