Jučer-danas-sutra
U AUSTRALSKOM GRADU SYDNEYJU
Nova škola vrijedna 225 milijuna dolara ima 17 katova, ali nema knjižnicu
objavljeno: 11. veljače 2020.

Umjesto da posveti prostoriju školskim knjigama i istraživačkim izvorima u obliku tradicionalne knjižnice, nova Srednja škola Arthur Philip u Parramatti, koja je otvorena ovih dana, imat će tzv. iHubove za svaki razred na različitim katovima.

 

Svaki će iHub posjedovati digitalne izvore i neke tiskane knjige, dok učenici mogu pristupiti drugim dijelovima školske knjižne kolekcije uz pomoć knjižničara.

Knjižničari su pak osudili iHubove, jer smatraju da će biti ograničavajući za učenike, neučinkoviti za učitelje i štetni za školsku kulturu.

„Dvojim radi ove ideje i s praktičnog i s ljudskog stajališta”, rekla je Holly Godfree, koordinatorica kampanje Učenici trebaju školske knjižnice. „Smatram da to nije razumna ideja.

Arthur Philip nije jedina nova škola koja je napustila koncept tradicionalne knjižnice. Pri koledžu Fortitude Valley State Secondary u Brisbaneu učenje će se odvijati bez papira, dok je Viktorijanska škola odlučila zamijeniti knjižničare s „usvojiteljima promjene”.

U školi Arthur Philip razredi će biti na različitim katovima, a iHubovi će nuditi kopije knjiga i digitalne izvore na svakom katu. „Osim uobičajenih prednosti tradicionalnih knjižnica, to nudi i dodatne pogodnosti”, rekao je glasnogovornik škole.

Te pogodnosti uključuju „prilagođavanje materijala za određene dobne skupine i razinu kurikuluma te ponuda relevantne kvalitetne literature i bogatih digitalnih izvora na određenom katu s obzirom na raspored razreda, umjesto da je sav materijal za sve razrede smješten na jednome mjestu, kao u tradicionalnoj knjižnici”.

Glasnogovornik škole rekao je da će škola Arthur Philip ići „dalje od tradicionalnih srednjoškolskih škola u nastojanjima da izgradi fleksibilna, tehnološki obogaćena mjesta za učenje”.

 

Sue McKERRACHER, izvršna direktorica australske Knjižnične i informacijske udruge, rekla je da su knjižnice više od puke skupine različitih odjela. „Kad ih razdijelite, oni više ne nude sve prednosti koje knjižnica inače ima. Učenici ondje odlaze učiti, čitati, sastati se s prijateljima, to je društveno mjesto. To je također praktično mjesto na kojem ljudi obavljaju školske zadatke i pišu domaću zadaću.”

Sue REYNOLDS, predavačica u području upravljanja informacijama na australskom Sveučilištu RMIT, kaže da je ideja iHubova zanimljiva i inovativna, ali da su školske knjižnice u prošlosti imale dodatnu, obrazovnu svrhu.

Umirovljena knjižničarka Sharon McGUINNESS rekla je da je uloga knjižnica danas silno umanjena, ako već i nisu potpuno zatvorene u nekim školama, dok je broj knjižničara naglo pao. Govoreći o iHubovima, dodala je: „To je samo prolazna moda, nije temeljena na istraživanju niti na obrazovnim ishodima.”

…………………

NAPOMENA 

  • Australija: The Sidney Morning Herald portal je koji donosi novosti iz Australije i svijeta, a prenosi posljednje poslovne vijesti, sport, zabavu, putovanja, životni stil i tehnologiju.
  • Izvor: smh.com.au