Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Webinar – Dan sigurnijeg interneta 2020.
objavljeno: 12. veljače 2020.

Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je važan korak kojim stvaramo pozitivna online iskustva djece i mladih. Stoga upravo na Dan sigurnijeg interneta intenzivno provodimo raznovrsne aktivnosti o uporabi tehnologije odgovorno, s poštovanjem, kritički i kreativno.

Svake godine u našim školama provodimo Dan sigurnijeg interneta za istraživanje novog područja ili teme koja je važna za učenike s kojima radimo svaki dan. Ove su godine Industrijska strojarska škola iz Zagreba i Gimnazija Vukovar organizirale interaktivni webinar u kojem su u fokus stavljena brojna pitanja s kojima se učenici susreću svakodnevno, poput načina na koji mladi upravljaju svojim internetskim identitetom, načina na koji internet oblikuje stavove i promišljanja mladih o sebi i drugima te pitanje omogućuje li internet mladima eksperimentiranje i izražavanje ili se osjećaju ograničenima u tome tko mogu i žele biti online.

Svrha je webinara, poučavanjem, razmjenom iskustava i primjerima dobre prakse, potaknuti i osnažiti učenike svih dobnih skupina u međusobnom podržavanju, prihvaćanju razlika i stvaranju istinski uključivog interneta.

Dan sigurnijeg interneta (SID) ove se godine obilježava 11. veljače 2020. pod sloganom Zajedno za bolji internet u više od 140 zemalja, a koordinira ih zajednička mreža Insafe/INHOPE, uz potporu Europske komisije i nacionalnih centara za sigurniji internet širom Europe, a u Republici Hrvatskoj koordinator je aktivnosti Centar za sigurniji internet s partnerima i suradnicima.

Prvi webinar pod nazivom: „Dan sigurnijeg interneta 2018. Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom” na inicijativu strukovne učiteljice Kristinke Lemaić iz zagrebačke Industrijske strojarske škole, a u suradnji s profesoricom Sanjom Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar, pratilo je više od 60 škola i 2000 učenika koji su imali priliku čuti, uključiti se i dati svoj osvrt na niz raznolikih tema vezanih za prednosti i nedostatke interneta, mogućnosti komunikacije uporabom interneta, zaštiti osobnih podataka, internetske prijevare, nasilje preko interneta, moguće opasnosti i zamke društvenih mreža te načine zaštite vlastite privatnosti.

Nakon niza pozitivnih povratnih informacija učenika i nastavnika – sudionika webinara, zaključili smo kako smo webinarom uspjeli ohrabriti i osnažiti učenike u razvoju kritičkog mišljenja o tome kako na pravilan i siguran način koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije. Brojni upiti o održavanju novog webinara i činjenica da djeca i mladi uz pomoć internetskih tehnologija pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, ponukali su nas da 11. veljače 2020. godine organiziramo novi webinar te pripremimo sadržaje i za učenike osnovnih i srednjih škola.

Pitanje njihove sigurnosti obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Učenici Gimnazije Vukovar izradili su niz raznovrsnih popratnih materijala poput brošura (upotrijebljen je alat FlipSnack http://www.flipsnack.com/), plakata (upotrijebljeni su alati Canva https://www.canva.com/, Piktochart http://piktochart.com/ i Photovisija https://www.photovisi.com/), videouradaka (upotrijebljeni su alati Animoto https://animoto.com/ i Wevideo https://www.wevideo.com/), mrežnih stranica (upotrijebljeni su alati WordPress https://wordpress.com/ i Weebly https://www.weebly.com/) i zanimljivih igara u Scratchu https://scratch.mit.edu/. Nastao je niz uradaka edukativnog sadržaja o uporabi interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.

Osim webinara, koji je izravno iz Industrijske strojarske škole i Gimnazije Vukovar odaslan u mnoštvo škola u Republici Hrvatskoj, u Industrijskoj strojarskoj školi organizirane su popratne aktivnosti u obliku kreativno-edukativnih radionica i debata o temi potencijalnih rizika i opasnosti koji su prisutni na internetu.

Webinar je okupio više od 350 škola i 1500 učenika diljem Republike Hrvatske u zajedničkom virtualnom okruženju. Svi sudionici mogli su sudjelovati u nizu interaktivnih sadržaja (Mentimeter, Kahoot kviz) te pogledati pripremljene sadržaje i kratke videouratke koji prenose poruke o odgovornoj i sigurnoj uporabi interneta.

Vukovarska gimnazija ugostila je policijske službenice iz Policijske uprave Vukovarsko- srijemske županije, Marijanu IVAKIĆ i Mirnu MARIĆ, koje već tradicionalno na Dan sigurnijeg interneta, učenicima vukovarske gimnazije, a ovoga puta obratile su se svim sudionicima webinara, upozoravaju na potencijalne, prijeteće online opasnosti ako nismo spremni nositi se sa suvremenim tehnološkim dostignućima i internetskim mogućnostima. Posebno su istaknule važnost podizanja razine sigurnosti u svrhu zaštite privatnosti podataka, pri čemu su učenike upoznale i sa zakonskim okvirima vezanima za uporabu interneta.

………….

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, Davor ŠIJANOVIĆ i Kristinka LEMAIĆ