Zanimljivosti
JA TAKO MISLIM
Zašto učiti njemački?
objavljeno: 13. veljače 2020.

Svaki novi jezik otvara vrata nove kulture, dok učenje novog jezika ima stalne dobrobiti za brojne kognitivne funkcije pa poboljšava pamćenje, pozitivno utječe na odgađanje demencije, a učenjem stranih jezika razvijamo i bolji osjećaj za materinski jezik.

Naše škole nude mogućnost besplatnog učenja stranih jezika, i to najviše dva.

Napisala Ivana MATIĆ, učiteljica njemačkog jezika | OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec

……………

 Ako pogledamo osnovnu školu, govorimo ponajprije o engleskome i njemačkome jeziku. Iako Hrvatska ima dugu kulturnu i gospodarsku povezanost s njemačkim govornim područjem, iako je njemački bio službeni jezik te jezik obrazovanja, kulture i znanosti u Hrvatskoj, iako najviše turista dolazi iz tih zemalja, njemački nije jezik koji danas učenici najviše uče.

Među više od 400 tisuća učenika stranih jezika u osnovnoj školi, njih oko 70 posto uči ih engleski, a tek 23 posto njemački, s trendom smanjenja.

Engleski jezik u nas već dugo prednjači, a s godinama učenja broj učenika ostaje konstantan.

Kao svjetski jezik otvara mnoga vrata i život je danas bez njega nezamisliv. Uz već podrazumijevajuće poznavanje engleskoga, učenje još jednog jezika, konkretno njemačkoga, veliki je plus.

Ne moramo otići izvan granica da budemo svjesni njegove važnosti u gospodarstvu. Najveći uvoz dobara Hrvatska ima upravo iz Njemačke, a Njemačka je zemlja u koju imamo jedan od najvećih izvoza. Svjedočimo sve većem broju njemačkih tvrtki u nas, a Njemačka je jedan od glavnih poslovnih partnera hrvatskoga gospodarstva.

Razumljivo je stoga da poznavanje jezika glavnoga gospodarskoga partnera stvara i pospješuje poslovne prilike.

No ni ne moramo razmišljati o zaposlenju naših učenika, već samo stepenicu iznad osnovne i srednje škole – o fakultetu.

Kvaliteta i izvrsnost njemačkih i austrijskih fakulteta odavno je poznata, a veliku privlačnost stranih studenata osigurava besplatno i/ili povoljno studiranje, uza što nude privlačne stipendije za znanstvena istraživanja i usavršavanje.

O važnosti njemačkog u znanosti govori činjenica da je, nakon engleskoga, najzastupljeniji u znanstvenoj literaturi, stoga znanje tog jezika otvara vrata novim spoznajama.

Dodamo li navedenome blizinu tih zemalja, razumijemo zašto su odnekad bile privlačne našim ljudima za rad, obrazovanje i život te ne čudi da se trend nastavlja i danas.

Sad kad su granice otvorene, kad znanost sve više napreduje, kad je obrazovanje sve dostupnije, kad je Njemačka jedna od gospodarskih sila svijeta te vodeća u Europi, ne treba previše isticati prednosti učenja njemačkoga jezika za budućnost naših učenika. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Ivana MATIĆ, učiteljica njemačkog jezika | OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec ]