Školstvo u medijima
10 PUTA „MOLIM VAS”
Učiteljeva pravila za roditelje snobove
objavljeno: 18. veljače 2020.

…i uvijek sam zahvalan kad roditelj pokaže interes pomoći djetetu da postane uspješan učenik.

No bilo da ste roditelj djeteta u javnoj ili privatnoj školi, uvijek postoji nepisana lista poželjnih i nepoželjnih ponašanja. U ovom ću se članku usredotočiti na nepoželjna ponašanja kojoj je sklona određena vrsta roditelja.

  1. Ne raspravljajte se s učiteljem kad vaše dijete dobije „samo” četvorku. To upućuje na aroganciju i snobizam i negativno se odražava na vašu komunikaciju s ljudima. Nije sve što vaše dijete čini besprijekorno i to je u redu, potpuno ljudski. Nije loše težiti savršenstvu, ali je bolje pristojno upitati što vaše dijete može bolje učiniti sljedeći put.
  2. Slično tome, ne možete tvrditi kako smatrate da je vaša kći zaslužila veću ocjenu za esej. Poučavanje je više od pukog predavanja sadržaja i vi ne znate u kojoj mjeri vaša kći zadovoljava standarde propisane za svoju dob.
  3. Ne ljutite se ako vaše dijete nije nominirano za najboljeg učenika u školi ili dobilo preporuku za pohađanje naprednih grupa. Učitelji rade naporno kako bi omogućili djeci priliku za najveći mogući uspjeh. Prisiljavajući dijete da zagrabi više nego što može prožvakati pokazujete kako vam je više stalo do izgleda njegove svjedodžbe nego intelektualnog napretka. Malo toga ljuti učitelje više od ovakvog ponašanja.
  4. Za vrijeme školske priredbe nemojte, molim vas, stjerati učitelja u kut kako biste ga ispitivali o napretku vašeg djeteta. Ova je večer, za mnoge učitelje, već prožeta velikom napetošću i stresom.
  5. Ne nudite isprike o tome zašto vaše dijete nije napisalo domaću zadaću. Ovo se posebno odnosi na roditelje srednjoškolaca. Osim u rijetkim ili posebnim slučajevima, od učenika se očekuje da bude u stanju ne samo zastupati sebe već i suočiti se s posljedicama svog djelovanja ili ponašanja.
  6. Otmjen poklon učitelju miriše na mito, čak i kad vam to nije namjera. Obična čestitka s porukom zahvale bit će više nego dovoljna. Učiteljima je mnogo prirodnije primiti veći poklon od učenika koji se spremaju maturirati nakon što su sve zaključne ocjene upisane.
  7. Slično tome, čekajte maturu prije nego što pozovete učitelja na večeru. Učitelj će biti počašćen, ali, iako ima obvezu održati prijateljski odnos s učenicima i njihovim obiteteljima, poželjno je ne ulaziti u prijateljstvo s njima. To se, naravno, može dogoditi nakon što učenik maturira i napusti vašu učionicu.
  8. Ne govorite učiteljima kako je zadatak besmislen ili djetinjast. Vrlo je važno imati takta i biti pristojan kada dijelite svoje osjećaje s drugima. U suprotnome, riskirate spaljivanje mostova i eskaliranje sukoba. Učitelji su profesionalci i zaslužuju da se prema njima tako i odnosite, čak i kad pogriješe.
  9. Ne odnosite se prema učiteljima kao prema slugama koji trebaju potrčati na zvuk vašeg zvonca. Želite li razgovarati s učiteljem, potrudite se poslati e-mail ili ih pozvati telefonom kako biste ugovorili sastanak. Nemojte se samo pojaviti.
  10. Ne djelujte iza učiteljevih leđa. Ako imate pitanja, primjedbi ili ste zabrinuti, obratite se prvo učitelju. Nakon toga, ako i dalje niste zadovoljni, možete se obratiti ravnatelju.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Medium – stranica široke tematike, mjesto gdje svatko može podijeliti svoju priču.
  • Izvor: medium.com