Školstvo u medijima
SAD – MARYLAND: ZAŠTITA PRIVATNOSTI DJECE
Zašto roditelji prisiljavaju tehnološke tvrtke da brišu podatke o njihovoj djeci
objavljeno: 18. veljače 2020.

Stručnjaci kažu da je ovaj Tjedan brisanja podataka jedinstven u cijeloj zemlji.

Nije slučajnost da škole u okrugu Montgomery, u predgrađima Washingtona, prednjače u pogledu zaštite privatnosti djece. Ovaj je veliki školski okrug smješten kraj stožera Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA)i Središnje obavještajne agencije (CIA). Mnogi federalni zaposlenici, odvjetnici i stručnjaci za sigurnost šalju svoju djecu tamo.

Dok se digitalno nadziranje američkih učenika širi velikom brzinom diljem zemlje, potičući nove rasprave o privatnosti i sigurnosti, okrug Montgomery vodeći je primjer u zaštiti privatnosti djece.

Poput tisuća američkih javnih školskih okruga, okrug Montgomery učenicima daje prijenosna računala i unajmljuje tehnološke tvrtke da prate učeničke aktivnosti na njima, uključujući nadziranje onoga što učenici pretražuju i koje mrežne stranice posjećuju.

Ovo je digitalno nadziranje oglašavano kao zaštita djece od školskih napada i samoozljeđivanja. Ono također proizvodi detaljne podatke o pojedinoj djeci. Roditelji okruga Montgomery boje se da bi ovi podatci jednog dana mogli biti iskorišteni protiv njihove djece.

To nije neopravdana briga. Tinejdžeri su već suočeni s posljedicama privatnog online ponašanja. Godine 2017. Harvard je odbio upisati barem deset studenata zbog dijeljenja rasističkih i opscenih šala na privatnom grupnom chatu na Facebooku. Ove je godine Harvard odbio upisati  Kylea KASHUVA, konzervativnog aktivista, zbog rasističkih komentara koje je podijelio kao 16-godišnjak.

Roditelji diljem SAD-a rekli su za britanski „The Guardian” da se boje prikupljanja detaljnih obrazovnih podataka o svojoj djeci – npr. poput toga koliko brzo završavaju svoju domaću zadaću.

https://www.theguardian.com/education/2019/dec/02/school-surveillance-us-schools-safety-shootings

Dobro je poznato da tvrtke već dugo prikupljaju, razmjenjuju i prodaju goleme količine podataka o online ponašanju pojedinaca i potrošačkim navikama, informacije koje se također kombiniraju s podatcima o javnom glasovanju da bi se stvorilo ciljano političko oglašavanje.

Pojedinci ne mogu znati kako se njihovi podatci razmjenjuju između različitih tvrtki te ne mogu nikako spriječiti velike i česte povrede osobnih podataka.

Zahtijevanjem od tehnoloških tvrtki da jednom godišnje obrišu podatke koje su prikupili o školskoj djeci roditelji aktivisti u okrugu Montgomery rekli su da se nadaju da će zaštititi djecu od toga da ih se u odrasloj dobi drži odgovornima za pogreške iz mladosti, kao i da ih se zaštiti od iskorištavanja od industrijskoga kompleksa za nadzor podataka.

Javne škole okruga Montgomery ispitale su Tjedan brisanja podataka prošle godine i javno pokrenule program prošloga kolovoza.

MCPS Student ‘Data Deletion Week’ Begins

 „Želim da moje dijete radi što god želi sa svojom karijerom i svojim životom”, rekla je Ellen ZAVIAN, profesorica prava na Sveučilištu George Washington i jedna od roditelja zagovornika kampanje Tjedna brisanja podataka. „Ako moje dijete jednog dana želi ući u politiku, nešto što je napravio u drugom razredu ne bi ga trebalo sprječavati u tome. Ako želi upisati fakultet, taj fakultet ne bi trebao posjedovati podatke koji bi ga prikazali u lošem svjetlu.”

„Moja je namjera da moj sin ima najmanji podatkovni otisak – što će mu dati najveću priliku za uspjeh u životu”, rekla je Zavian.

SLOŽEN PROCES

Čak i uz opću podršku roditelja koji zahtijevaju da tvrtke obrišu podatke o učenicima, ovo nije bio jednostavan proces, rekao je Bradley SHEAR, odvjetnik koji je specijalizirao u području društvenih medija i politike privatnosti i jedan je od roditeljskih vođa kampanje Tjedna brisanja podataka.

Roditelji su morali surađivati sa školskim okrugom da bi razumjeli što je okrug prihvatio u svojim ugovorima s raznim tehnološkim tvrtkama te odlučiti treba li promijeniti ugovore. Roditelji su također tražili od tehnoloških tvrtki ne samo da kažu da su obrisali podatke učenika, već i da potvrde da su podatci obrisani u službenom pismu okrugu.

„To je bio vrlo složen proces”, rekao je Shear.

Amelia VANCE, direktorica privatnosti obrazovanja pri Forumu za Budućnost privatnosti, rekla je da, koliko je ona svjesna, okrug Montgomery jedini američki školski okrug koji je implementirao Tjedan brisanja podataka, iako roditelji diljem zemlje pokušavaju na državnoj razini progurati druge slične zakone koji štite privatnost učenika.

Brisanje arhive učeničkog online ponašanja na redovitoj je bazi „odličan” izbor, rekla je Vance, ali jednom godišnje možda nije dovoljno. Snimke videonadzora obično se brišu jednom mjesečno, a slično 30-dnevno razdoblje moglo bi biti prikladno i za online ponašanje učenika.

Iako postoje dobri razlozi za to da škole nadziru online ponašanje učenika – npr. da se pobrinu da učenici ne budu radikalizirani gledajući određen sadržaj na YouTubeu ili da ne gledaju potpuno neprimjerni sadržaj – takvo nadziranje također može biti vrlo invazivno, rekla je Vance.

„To je zapravo osvrt na svaki aspekt djetetova života danas” – kaže Vance. „To je svako pitanje koje postavljaju u svom mozgu i koje unose u Google da bi potražili odgovor. To je svaka poruka koju šalju svojim prijateljima, svaki esej koji napišu za sat engleskog.”

Međutim, školski bi se okruzi mogli suočiti s određenim preprekama u razvijanju politika brisanja podataka, što uključuje i različite državne zakone te želje roditelja i učenika da sačuvaju neke od svojih školskih projekata od čestih brisanja podataka.

Shear kaže da ovaj brzi porast školske industrije nadzora smatra „velikim problemom” kojem se i učenici i roditelji moraju mnogo više posvetiti.

„Većina roditelja ne razumije ovu problematiku sve dok se nešto ne dogodi”, rekao je Shear.

Roditelji aktivisti okruga Montgomery smatraju da su u svojim nastojanjima da promijene zakon u vezi s ovim pitanjem imali veliku korist od stručnosti roditelja uključenih u kampanju, roditelja koji su uključivali ne samo odvjetnike već i profesionalce iz područja sigurnosti, privatnosti i politike.

„Imati ovakav stupanj stručnosti u sklopu kampanje za zaštitu podataka učenika zapravo je neobično” – rekla je Zavian. „Ali to ne znači da druge zajednice ne mogu okupiti takve resurse. One ih često imaju. Moraju ih samo pronaći.”

………………
NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: The Guardian britanske su dnevne novine osnovane 1822. godine, koje izdaje Guardian Media Group. Mrežne stranice The Guardiana – guardian.co.uk – jedne su od najposjećenijih internetskih stranica na engleskom jeziku.
  • Izvor: theguardian.com