Školstvo u medijima
ŠKOLA KOJA DOVODI U PITANJE TRADICIONALNA OBRAZOVNA POSTROJENJA
Je li švedska škola Vittra budućnost učenja?
objavljeno: 19. veljače 2020.

… dok istodobno i učiteljima i učenicima daje priliku da rade u drukčijim okruženjima, ovisno o situaciji učenja.

Škola Vittra počela je s radom 2012. godine, a za njezin jedinstven dizajn zaslužna je arhitektonska tvrtka Rosan Bosch koja se pri uređenju vodila idejom poticanja dječje znatiželje i kreativnosti. Škola ima male „pećine” za koncentraciju i kontemplaciju, visoke stolove za grupni rad i mekani namještaj za neslužbena okupljanja. Škola Vittra namjerno se koristi svojim unutarnjim dizajnom kao sredstvom unaprjeđenja svojih obrazovnih principa.

U Švedskoj postoji oko 30 ovakvih škola s jedinstvenim stilom poučavanja koji ih izdvaja iz skupine klasičnih škola. Prije deset su godina škole Vittra pokrenule inicijativu zvanu „Jedan na jedan” za učenike starije od četvrtog razreda u sklopu koje svaki učenik dobiva vlastito prijenosno računalo. Za svakog je učenika napravljen prilagođeni nastavni plan i program, učitelji ne daju ocjene, a učenike se poučava u skupinama koje su prilagođene prema njihovoj razini postignuća.

Umjesto učionica, škola Vittra ima višenamjenske prostore u kojima učenici mogu surađivati ili samostalno raditi. Učitelji upotrebljavaju mobilna kolica opremljena materijalima za poučavanje određenih predmeta. Otvorena priroda školskog prostora i neobični razmještaj namještaja odražava školsku filozofiju da se djeca igraju i uče na temelju svojih potreba, znatiželje i sklonosti.

ŠKOLA VITTRA

Ova je škola netradicionalna u svakom smislu, čak je i namještaj izrađen po narudžbi kako bi pomogao učenicima da razgovaraju i raspravljaju dok rade na projektima. Škola također ima kino, platformu i prostoriju za opuštanje i rekreaciju te prilagodljive laboratorije koji nude priliku za usmjeravanje na posebne teme i projekte.

Ako želite naučiti više o školi Vittra, posjetite njezinu mrežnu stranicu. 

…………………

NAPOMENA

  • Švedska: Design Indaba potiče ljude na stvaranje bolje budućnosti uz pomoć dizajna i kreativnosti.
  • Izvor: designindaba.com