Zanimljivosti
PRVA OSNOVNA ŠKOLA OGULIN
Ogulinci sudjelovali na međunarodnom likovno-literarnom natječaju
objavljeno: 21. veljače 2020.

… učiteljica likovne kulture Ivana SALOPEK TURINA i učiteljica razredne nastave Ljerka SALOPEK BACANOVIĆ potaknule su učenike Prve osnovne škole iz Ogulina da se prvi put uključe likovnim radovima na 20. Međunarodni likovno-literarni natječaju s temom „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost”.

Natječaj je bio otvoren za djecu i mlade iz Republike Hrvatske kao i za one u iseljeništvu. Odabrani radovi bit će izloženi u Njemačkoj, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Natječaj je realiziran pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika te u suradnji internetskog portala Hrvatski Glas Berlin i Matice Hrvatske za ruhrsko područje, Osnovne škole Oroslavlje i Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Najbolji likovni radovi bit će proglašeni u Gradskoj galeriji u Iserlohnu krajem ožujka 2020. godine.

U likovnom dijelu nagrađuju se po tri likovna rada u kategorijama razredne nastave (od 1. do 4. razreda) te predmetne nastave (od 5. do 8. razreda).

Ogulinska Prva osnovna škola prijavila je likovne radove 16 učenika koji su se koristili različitim likovnim tehnikama. Neki su od njih prikazali ljepote ogulinskog kraja (planinu Klek, Frankopanski kaštel), spisateljicu Ivanu Brlić-Mažuranić, Josipa bana Jelačića, a drugi su sudjelovali s radovima u kojima simbolički prikazuju ljubav prema domovini. Poruke djece mogu se iščitati iz stihova Antuna Gustava Matoša koji je napisao: „I dok je srca, bit će i Kroacije!”

…………………

Ivana SALOPEK TURINA, učiteljica likovne kulture | Prva osnovna škola Ogulin