Zanimljivosti
OŠ PREČKO, ZAGREB
Znaju li jaja plivati?
objavljeno: 9. ožujka 2020.

Naravno da to nisu napravili sami već uz pomoć voditelja STEAM radionice Krešimira ČANIĆA koji je svojim zanimljivim i poticajnim pitanjima zainteresirao mnogobrojne učenike da dignu ruke kako bi aktivno sudjelovali u provedbi pokusa.

Učenici su bili u parovima koji su dobili po jednu čašu soli i vode te jedno jaje. U čašu s vodom stavili su jaje i dodavali sol, polako vodu miješajući žlicom. Morali su paziti da ne potroše previše soli.

Zašto?

Pobjednik je bio onaj par koji je utrošio najmanju količinu soli sve dok se jaje ne bi izdiglo u čaši i počelo plivati. Zatim su utvrđivali sličnosti između planeta Zemlje [gravitacija] i jaja. Najzanimljiviji dio radionice bilo je hodanje po jajima. Ako niste znali, i to je moguće. Ali ne preporučujemo to raditi kod kuće.

Nakon što se nekoliko učenika prošetalo po jajima, većina je jaja od 90 komada raspoređenih u tri kartonske podloge – ,,preživjela”. Naš je gost Krešimir Čanić za svoju izvedbu nagrađen gromoglasnim pljeskom i pozivom da nam opet dođe, s novom temom. Djeca i učiteljice bili su oduševljeni.

Učenici su na zanimljiv način učili o prirodnim i fizikalnim zakonima, a učitelji su dobili vrijedne spoznaje koje su zanimljive, korisne i lako primjenjive u nastavi. Svrha STEAM radionice kojom se povećava vidljivost i značenje STEAM područja i mogućnosti njegova utjecaja na razvitak RH i više je nego uspješna.

…………….

Suzana MIKULEC, učiteljica mentorica | OŠ Prečko