Pljesak molim
DRŽAVNO GLOBE NATJECANJE
Prva mjesta Gimnaziji Karlovac i OŠ Dubovac
objavljeno: 18. svibnja 2015.

GLOBE program – globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša slavi 20 godina – odvija se pod pokroviteljstvom NASA-e – a u 100 zemalja svijeta okuplja više od 20.000 škola.

Njihovi učenici svakoga dana obavljaju meteorološka mjerenja u svojemu neposrednom okolišu i podatke šalju u Svjetsku GLOBE bazu. Državno natjecanje ove godine održano je u Daruvaru, gdje su se okupili predstavnici 42 škole.

Razvijenost GLOBE programa najveća je upravo u Karlovačkoj županiji, što se ponajviše pokazalo u kategoriji osnovnih škola, gdje su prva tri mjesta osvojile škole iz naše županije!

Najbolja u Hrvatskoj je karlovačka OŠ Dubovac, koju su predstavljali učenici: Leon Krajačić, Lana Miličević i Fran Pavličić s mentoricama J.Višnić i S.Marković-Zoraja.

Drugo mjesto pripalo je OŠ Cetingrad (učenici Antonio Bogović, Livio  Gašparin i Petar
Rupčić
s mentoricom Lj. Panjević), a

treće OŠ Mahično (učenici Matea Gašljević, Martin Starešinčić i PaulaVrbanić s mentoricom Lj. Panjević).

Kod srednjoškolaca prvo mjesto u Hrvatskoj osvojila je Gimnazija Karlovac, koju su u Daruvaru predstavljali Josip Draženović, Josip Karas i Ena Đukanović s mentoricom J. Žižom.

Ni to nije sve, jer u kategoriji Smotre nagradu za “iznimno uspješan projekt” dobila je karlovačka Šumarska i drvodjeljska škola, koja je inače osvojila i četvrto mjesto u srednjoškolskoj kategoriji.

No, Karlovac je i regionalno GLOBE središte pa su još dvije škole koje pripadaju Regionalnom GLOBE centru Karlovac osvojile priznanja – riječ je o OŠ Petar Zrinski iz Čabra, koja je dobila nagradu za iznimno uspješan projekt kod osnovnoškolaca te OŠ Ljubo Babić iz Jastrebarskog, koja je dobila pohvalu za svoj projekt.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | http://kaportal.hr ]