Iz školskog svijeta
ANIMAFEST JE SVE BLIŽE
MSU medijska fasada puna animacije
objavljeno: 25. svibnja 2015.

Riječ je, naravno, o programu nazvanom Animation Goes MSU!, koji najavljuje i prati ovogodišnji Animafest Zagreb, te već četvrtu godinu na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti izlaže ponajbolje svjetske radove site-specific animacije. 
Na međunarodnom natječaju odabrali su ih kustosica MSU-a, Leila Topić, i umjetnički ravnatelj Animafesta, Daniel Šuljić, a prikazivat će se prolaznicima do konca festivala, svakodnevno od 19 do 24 sata. Poseban je kuriozitet činjenica da jedan od šesnaest radova nije u cijelosti vidljiv golim okom, već ga za potpuni doživljaj morate i – fotografirati. 
Medijska fasada jedan je od brojnih medija kojima danas sveprisutna animacija nalazi put do svoje publike. Uzmimo samo reklame u svim audio-vizualnim medijima, videoigre ili ono najočitije, autorske filmske projekte. Odgovore na pitanja kakva sve animacija može biti, kako nastaje, kojim trendovima podliježe i tko su njezini najveći majstori danas, otkrivat će od 9. do 14. lipnja 25. Animafest Zagreb, filmskim ali i brojnim drugim programima.
Ususret festivalu, Animafest publici već za 30. svibnja zakazuje gotovo cjelodnevni sastanak, i to u obliku obiteljskog kino-piknika na Zrinjevcu. Tog će dana središnji zagrebački park postati mjesto za druženje ljubitelja animacije svih dobi,  već od 16 sati likovnom intervencijom kolektiva Pimp My Pump. Slijede likovne aktivnosti za najmlađe te čitanje priče koja je ovogodišnja festivalska okosnica –Alise u Zemlji čudesa – i to u izvedbi teatra Poco Loco.

Naravno, ključni je događaj projekcija animiranog filma, a bit će to dvostruki pobjednik Animafesta 2013, Usvajanje odobreno, nesvakidašnja kombinacija dokumentarnog i animiranog filma nastala po autobiografskim elementima jednog od dvojice autora. Večer će zaključiti zabava kod Ludog Klobučara, u ovogodišnjem službenom festivalskom klubu Vinyl u Bogovićevoj ulici.
Sve to tek je uvod u festivalski tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće.

 Vrijeme koje nećete provesti u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol predlažemo da provedete na jednom od brojnih Animafestovih popratnih događanja. Jedan je od prijedloga izložba crteža, slikovnice i filma autoriceYumi Joung, lanjske dobitnice Grand Prixa i članice ovogodišnjeg žirija, 10. lipnja 2015.  u ULUPUH-ovoj galeriji. Poput Yumi Joung, svestran je i animator Thomas Johnson, koji će nam se predstaviti animiranim duracijskim performansom Portret (u kojem sudjelovati možete i sami), kao i hvaljeni domaći animator Tomislav Babić, koji će sudjelovati u AV-performansu / koncertu domaće atrakcije Nimbus Dei.
Glazba je poveznica s još dva Animafestova događanja: u festivalskom klubu Vinyl za dobro raspoloženje festivalske publike i gostiju pobrinut će se i najkazališniji domaći bend, Chishche Lishche, dok će obližnji VIP ugostiti pomaknuti glazbeno-grafički francuski duo Gangpol & Mit.
Koja je pak veza animacije s videoigrama i kako domaćim autorima za takve projekte uspijeva dobiti vrtoglave inozemne investicije poput one od čak osam milijuna dolara timu Lion Game Lion, pojasnit će u sklopu game jam–radionice, a potom i predavanja, švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach, ali i domaći Croteam te Machina, kao i predstavnici gaming-klastera CGDA. 
Iskustvo stvaranja nezavisnog dugometražnog filma, i to od pisanja scenarija pa do završnog miksa zvuka, s publikom će podijeliti za Oscara nominirani Tomm Moore, autor filma Pjesma mora u ovogodišnjem Velikom natjecanju dugometražnog filma, dok će njegov stariji kolega i oskarovac Chris Landreth u svom predavanju pojasniti zašto za animaciju ljudskog lica animator istovremeno mora razmišljati kao liječnik, psiholog, detektiv. 
Da ne biste zalutali u festivalskim događanjima, kao što Cerigradska mačka poučava Alisu („ako ne znaš kuda ideš, bilo koji je put dobar“), izradite i vi vlastiti plan kroz Animafestovu „zemlju čudesa“, a sve što vam za plan treba raspored je s njegovih internetskih stranica.