Iz školskog svijeta
ROK ZA PRIJAVU BLIŽI SE KRAJU
13. Liburnia Film Festival
objavljeno: 29. svibnja 2015.

Organizacija festivala već je u punom jeku, a organizatori osim selekcije najboljih domaćih dokumentaraca nastalih u zadnjih godinu dana pripremaju nove sesije edukacijskih programa te poseban trodnevni program na ljetnoj pozornici Opatija, s osam svježih svjetskih dokumentarnih naslova.
Liburnia Film Festival kontinuirano raste. Prošle godine pohodilo ga je više od 4.000 posjetitelja koji su uživali u najboljoj hrvatskoj dokumentaristici, a značajno je povećan i broj međunarodnih gostiju, kako profesionalaca iz svijeta filma tako i onih koji u svoj godišnji odmor upisuju i datume održavanja LFF-a. Organizatori LFF-a i ove su godine osigurali 50 % popusta na smještaj u kampu za sve posjetitelje festivala.
‘Važan nam je taj spoj opuštenog ljetnog filmskog festivala direktno uz more i ozbiljne organizacije. Zato u Ičićima pokušavamo spojiti što više hrvatskih filmaša s međunarodnim selektorima i filmskim novinarima, u neformalnoj atmosferi lučice. Svake godine imamo nekoliko hrvatskih, pa i svjetskih premijera, i osobito smo ponosni kad uz poznate redatelje pomognemo i nekom mladom redatelju da se otisne u svijet’ – kaže direktor festivala Oliver Sertić.
Upravo su s Liburnia Film Festivala selektirani neki hrvatski naslovi za npr. Bradford International Film Festival, američki Amdocs, talijanski Balkan Florence Express ili regionalne Underhillfest, Makedox, Slobodna zona i Kratki metar. O hrvatskim filmovima nakon Ičića pisali su Sight and Sound iCineeuropa, a drugi program Radio Beograda posvetio je festivalu pet 10-minutnih priloga u svojim filmskim emisijama.
‘Upravo to nam je cilj. Na jednom mjestu ponuditi najbolje i vjerovati da će neki od filmova zapeti za oko selektorima koje ciljano zovemo u goste’, dodaje Sertić.
Svi važniji hrvatski dokumentaristi ‘igrali su na ičićanskom platnu’, ali organizatorima festivala važno je i što svake godine otkrivaju nove talente. Mladi autori Lovro Čepelak i Sabina Mikelić prošle su godine nagrađeni za svoje filmove, a Sabina upravo sad, kao dio nagrade Balkan Documentary Centra, na njihovim radionicama razvija svoj novi film ‘Leopoldina’, dok će u sklopu radionice Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma iz Praga svoje nove projekte razvijati ‘najbolji redatelji’ 11. i 12. LFF-a, Đuro Gavran i Tatjana Božić.

Iskoriste priliku i prijavite svoje nove filmove na natječaj 13. LFF-a koji traje do 7. lipnja 2015. Svi detalji i online PRIJAVNICA nalaze se na web stranicama festivala www.liburniafilmfestival.com. Rezultati će biti poznati sredinom srpnja.