Školska knjiga za vas
SPLIT
Radionica robotike u OŠ „Bol“
objavljeno: 1. lipnja 2015.

Radionica se održala na inicijativu profesora Nebojše Čakića i profesorice Danice Plastić, a sudjelovali su učenici  OŠ Bol, Split ■ OŠ Supetar, Supetar ■ OŠ Lučac, Split ■ OŠ kneza Trpimira, Kaštel Gomilica ■ OŠ Josipa Pupačića, Omiš ■ OŠ Manuš, Split ■

Profesoru Nebojši Čakiću ova radionica je poklon udruge Robofreak pred njegov odlazak u zasluženu mirovinu poslije više od 40 godina rada u tehničkoj kulturi. Inače, cilj radionice je povećanje robotičke baze u Hrvatskoj.

Prvi dan radionice učenici su na osnovu dokumentacije sami sastavljali konstrukciju robotskih kolica. Za robotska kolica izrađivali su vodiče i spojili motore s prekidačima i napajanjem. Tako su učenici kroz igru učili strujne krugove. Zatim su robotska kolica pokretali pomoću upravljačke palice i natjecali se u vođenju robotskih kolica oko prepreke.

Profesor je na izrađene konstrukcije robota nadogradio koplje i s tim robotima učenici su se natjecali u pogađanju alke. Prvi učenik imao je zadatak da ručno vozi robotska kolica, a drugi  je upravljao kopljem. Na ovaj način  do izražaja je došao timski rad. Aktivnost je zainteresirala i učenike nižih razreda.

Najbolji u konstrukciji robota i ožičenju bili su Marin Plastić i Lovro Bilandžić. Najbolji u upravljanju robota oko prepreke bili su Toma Čatipović i Bartol Bućan, a pobjednici u alci bili su Marin Milavić i Marin Ginovski.

Drugi dan radionice učenici su programirali robota da se kreće oko zamišljenog četverokuta. Kad su kroz lagani zadatak uočili osnove programiranja natjecali su se čiji će robot prijeći što duži put u labirintu. U labirintu su najbolji bili Toma Čatipović i Tin Polić.

Zatim su svoje robote nadogradili IR senzorima i izradili program koji će omogućiti robotu da prati crtu.

U ovom dijelu zadatka najuspješniji su bili Marin Plastić i Lovre Bilandžić.

I na kraju najteži zadatak je bio programirati robota da prati crtu u labirintu i zaustavi se na kraju labirinta. U ovom zadatku bitno je bilo i vrijeme. Ovo je bio zadatak u kojem su se naboljima pokazali učenici iz Supetra: Jerko Vladislavić, Ivan Marojević i Dinko Matulić.

Jelka Hrnjić, prof.