Školstvo u medijima
NASTAVNICI O IZMJENAMA KAZNENOG ZAKONA
Vrijeđanju i ponižavanju profesora moralo se stati na kraj
objavljeno: 5. lipnja 2015.

Tim su izmjenama napadi i psihičko maltretiranje učitelja postali kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a ne kao do sada tek privatnom tužbom. Tko napadne profesora, može dobiti i pet godina zatvora.

Nastavnici su odahnuli i izmijenjeni Kazneni zakon dočekali s odobravanjem.

Prema istraživanjima zagrebačke Učiteljske akademije, 4,6 posto nastavnika u osnovnim školama u Hrvatskoj u 2014. godini primilo je prijetnje batinama.

Puno je vrijeđanja i ponižavanja profesora, posebno pred kraj školske godine kad se bliži zaključivanje ocjena.

Da se zakonski ne reguliraju prijetnje, dogodila bi nam se situacija kao u Americi, od fizičkog obračuna pa sve do izvlačenja vatrenog ili hladnog oružja u školama, zbog čega bismo morali strepjeti za vlastiti život.

Primjerice, kad zaključimo zasluženu jedinicu ili nekog pošaljemo na produženi, odnosno kada onemogućimo učeniku da prođe razred, mi moramo strahovati.“  – zaključila je Lidija Žaper, ravnateljica osječke Ekonomske i upravne škole, dodajući da su dosad, zbog mogućnosti podizanja tek privatne tužbe, nastavnici u slučaju prijetnji nerijetko odustajali od toga.

Iako kaže da se, otkako je na mjestu ravnatelja, u njezinoj školi takvo što ne događa, nikada ne možete biti sigurni, ističe, da se već sutra neće dogoditi.

Izmjene i dopune Kaznenog zakona opravdanim smatra i Dražen Đapić, ravnatelj I. gimnazije u Osijeku, dodajući da se dignitet nastavnika godinama dovodi u pitanje. Naglašava da su nastavnici nemoćni, time i nezadovoljni, a prijetnje učenika gotovo da su prešle, kaže, u običaj, o čemu svjedoče događaji iz drugih sredina u Hrvatskoj.

Nastavnici nemaju instrumente zaštite, ističe i Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića, dodajući da je u osnovnim školama manje prijetnji i vrijeđanja, no svakako je da ih ima.

„Učitelji su vrlo slabo zaštićeni, posebice gledamo li prava djece i sve što to pravo donosi. Stoga je mogućnost gonjenja po službenoj dužnosti dobar korak u zaštiti prosvjetnih djelatnika.“ – pojasnio je Kraljević.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Glas Slavonije | autorica: Marija MIHELIĆ ]