Jučer-danas-sutra
DIJETE, ŠKOLA, OBAVEZE
Kako pomoći svom djetetu da bude uspješno u školi – i u životu
objavljeno: 8. kolovoza 2018.

Prvo, roditelji bi trebali znati koliko je važno da dijete na vrijeme dolazi u školu i pohađa nastavu svaki dan, osim ako je jako bolesno.

Ako dopustite svom djetetu da ostane kod kuće svaki dan kada se osjeća umornim ili ne želi pisati test, vi time postavljate obrazac negativnog ponašanja koji će utjecati na kasniji, fakultetski uspjeh vašeg djeteta, pa i na karijeru.

Ako se vaše dijete osjeća tjeskobno zbog škole, važno je saznati što ga čini takvim i pomoći mu da se suoči sa svojim strahom, umjesto da bježi od njega. Ako mu dopustite da izbjegne svoj strah, ono će drugi put biti još tjeskobnije.

Drugo, roditelji, učitelji i učenici trebaju često međusobno komunicirati. Ako roditelji ne daju učiteljima do znanja da imaju problema, tada učitelji ne mogu napraviti ništa da bi pomogli. S druge strane, ako učitelji ne obavijeste roditelje o nekom problemu, tada ni roditelji ne mogu pomoći.

Iskusniji učitelji su se obično već susreli sa sličnim problemima i imaju prijedloge za ono što treba napraviti u takvoj situaciji, a roditelji su obično spremni pružiti potporu kod kuće kada znaju da je potrebna.

Djeca također trebaju biti uključena u raspravu kako bi razumjela problem i napravila svoj dio da ih isprave.

Konačno, i roditelji i učitelji moraju učenike smatrati odgovornima za njihova djela.

Od svih edukacijskih problema koji mogu naštetiti djeci, ovo je vjerojatno najgori.

Kada vaše dijete odluči ne napisati domaću zadaću, ono bi trebalo snositi i posljedice u obliku slabije ocjene.

To vrijedi čak i ako je dijete imalo odličan razlog zbog kojeg nije napravilo domaću zadaću. Na primjer, ako je vaš sin imao nogometni trening nakon škole, možda je bio vrlo umoran i nije napisao domaću zadaću. Posljedica toga je niža ocjena.

Mogao je izbjeći tu situaciju tako da je unaprijed planirao i zamolio svog učitelja za još malo vremena. Ali, ne napisati zadaću jednostavno nije dobra odluka.

Roditelji ne bi trebali intervenirati da umanje posljedice djetetove odluke, jer tako djeca uče kako donijeti najbolju odluku i biti odgovoran za svoja djela.

 Put od adolescencije do zrelosti može bit trnovit. Roditelji mogu pomoći svojoj djeci na tom putu ohrabrujući ih da ne izostaju iz škole, da razgovaraju s njima kada postoje pitanja ili brige, i uče svoju djecu odgovornosti. Tako, kada vaše dijete završi srednju školu, ono neće više biti dijete, već osoba spremna za život nakon srednje škole – osoba koja je neovisna i može biti uspješna na fakultetu i u životu.

…………………………..

Napomena:

  • Autorica teksta Livia McCOY provela je mnogo godina kao učiteljica, sada radi u Studentskoj podršci dekanu na Steward School in Richmond, Virginia

Izvor:

http://www.schoolfamily.com/blog/2015/06/02/keys-to-helping-your-child-be-successful-in-schooland-in-life