Zanimljivosti
IZ STRANIH MEDIJA | KAKO DJECA UČE
Portreti učionica diljem svijeta
objavljeno: 8. kolovoza 2018.

Što se događa kada stranac uđe u učionicu tijekom nastave i zatraži od učenika njihovu potpunu koncentriranost na 15 minuta da bi fotografirao njihove portrete? On brižno pozicionira svako dijete (tako da se svaki učenik može jasno vidjeti na slici) i zatim od njih zahtijeva da budu savršeno mirni.

Od 2004. godine fotograf Julian Germain fotografira unutrašnje živote škola diljem svijeta, od Engleske preko Nigerije do Katara.

  • Njegova knjiga Classroom Portraits sadrži više od 450 portreta školske djece iz 20 zemalja.

Rezultati su ujedno predvidljivi i zadivljujući. Njegove fotografije pune su detalja poput otvorenih knjiga na učeničkim stolovima, učiteljevih uputa na pločama, učeničkih slika i radova koji vise sa zidova učionica, a tu su, naravno, i izrazi lica učenika – zadubljena, dosadna, radoznala, arogantna, stidljiva. Njihova lica bude našu znatiželju o njihovim životima.

Stupanj uzajamne koncentracije koja je potrebna za svaki portret nudi prekrasnu metaforu za sam proces poučavanja – učenja.

Germain piše: „Nikada ne kažem učenicima kako bi trebali izgledati, ali moram osigurati da svatko ima jasan pogled u kameru i to zahtijeva koncentraciju i strpljenje. Svaki učenik mora biti svjestan svog mjesta na fotografiji.“

„Da bih postigao oštar fokus u pozadini i u prednjem planu, vrijeme ekspozicije je obično četvrtina ili pola sekunde, tako da učenici moraju biti spremni u trenutku kada pritisnem okidač. Ja čekam njih i oni čekaju mene. Sam proces stvara određenu atmosferu i vrijeme uhvaćeno na portretu čini se značajnim.“

……………….

Napomena :

  • Autorica teksta je Maria Popova – pisac i pokretač stranice Brain Pickings – gdje objavljuje tekstove o svom intelektualnom, kreativnom i duhovnom rastu, te o tome što znači živjeti dobar život. Njezini tekstovi objavljivani su u časopisima poput Wired UK, Atlantic i New York Times.

 Više fotografija možete vidjeti OVDJE !

Izvor:

http://www.brainpickings.org/2012/08/20/classroom-portraits-julian-germain/

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/3791347489/braipick-20