Iz školskog svijeta
ONLINE DISKUSIJE I PONAŠANJE
Priključite se, tema je: SCIENCE AND SCIFI IN EDUCATION
objavljeno: 30. lipnja 2015.

Naime, ako napravite neku online raspravu u kojoj sudjeluju učitelji, događa se zanimljiva stvar ako moderatori diskusije napuste „diskusiju“. Odnosno ako učitelji na neki način ostanu prepušteni sami sebi.

  • Ako su sudionici rasprave bili društvenjaci, jezičari i sl., diskusija se nastavlja neovisno o tome jesu li moderatori prisutni ili nisu, diktiraju li i moderiraju raspravu. Tu je uloga moderatora pokretačka, a rasprava se, jednom pokrenuta, nastavlja, bio moderator tu ili ne bio.
  • Ako su sudionici diskusije bili ravnatelji ustanova, gubitkom moderatora rasprava prestaje, ali se začudo povećava broj pregleda, odnosno u diskusiju se i dalje uključuju novi članovi, iako je sama rasprava gotova.

Čini se da ta skupina nije spremna za raspravu – možda priroda posla to diktira, možda ravnatelj nije navikao sudjelovati u diskusijama. Ali želi znati, želi imati uvid u to što se događa, pa to na neki način objašnjava povećanje broja sudionika u raspravi (mada prividno) iako je rasprava sama po sebi zamrla.

  • Treća skupina su učitelji prirodnjaci, matematičari. Odlaskom moderatora oni više ne sudjeluju u raspravi, a diskusija je odlaskom moderatora potpuno mrtva. Ni sudionika, ni pregleda, ničega. Zanimljivo zar ne?

Ta treća skupina je zanimljiva jer do odlaska moderatora nema razlike u odnosu na druge dvije skupine – živa rasprava, ali očito treba moderatora.

Cijeli ovaj uvod pišem jer imam raspravu, imam moderatore i preporučujem zanimljivu temu.

Već treću sezonu ambasador sam Scientixa za Republiku Hrvatsku.

Za one koji još nisu upoznati, SCIENTIX – The community for science education in Europe  – projekt je koji promiče i podržava suradnju nastavnika prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta (STEM) diljem Europe. Scientix je mjesto gdje je moguće naći i uključiti se u međunarodne projekte, koristiti gotove resurse ili postati dijelom zajednice. Smisao Scientixa je u dijeljenju onog najboljeg u području STEM-a, u cijeloj Europi. To je mjesto gdje se najjednostavnije mogu koristiti i dijeliti dobre ideje, resursi i spoznaje, svima koji na neki način rade u obrazovanju. Između ostalog, moguće je sudjelovati na šestom Community of Practice.

Dakle, želite li raspravljati i razmijeniti ideje s kolegama iz Europe, pridružite se Scientix Comunity of Practice na temu: SCIENCE AND SCIFI IN EDUCATION – namjerno na engleskom, jer je i sama rasprava na engleskom jeziku.

Mislim da je tema izuzetno zanimljiva, nekako su STEM-ovci uvijek pokazivali sklonost ka tom žanru, a ovako se pruža prilika za strukturiranim ulaskom SF-a u nastavu. U raspravi možete vidjeti kako kolege u Europi koriste SF, kako ga uklapaju u svoj rad.

Naravno, to je i prilika za razmjenu resursa, prikupljanje novih ideja… Kraj je školske godine, i zašto ne godinu završiti sa stilom?

Link: http://www.scientix.eu/web/scientix-cop-6/home

Tema će imati moderatore do 5. srpnja, pa pozivam kolege da se uključe, i postanu dio Scientix-zajednice.

……….

Vaš Scientix ambasador,

Bosiljko Đerek