Pljesak molim
HAZU: DRUGI DAN 'OSKARA ZNANJA'
‘Oskare’ su primili učenici glazbenih i plesnih škola i studenti muzičkih akademija
objavljeno: 2. srpnja 2015.

… koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa te njihove mentore.  Oskare znanja primilo je 111 učenika i studenata i 60 mentora.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u svom je govoru poručio da je Akademija rado prihvatila sudjelovati u dodjeli ovih priznanja koja od 2005. dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje, budući da su mladi, uz gospodarstvo, Europsku uniju i obrazovanje, jedan od četiri prioriteta djelovanja HAZU.

„U 154 godine postojanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ovo je možda prva svečanost na kojoj su u središtu pozornosti mladi, što je ujedno i važna društvena poruka“, kazao je akademik Kusić, podsjetivši da je na svečanosti otvorenja Akademijine palače 1884. pozdravni govor biskupu Josipu Jurju Strossmayeru održala mlada Gjena Vojnović, sestra književnika Ive Vojnovića.

Akademik Kusić podsjetio je i na vrijeme osnutka Akademije kada je Strossmayer postavio tezu da samo znanost, znanje i obrazovanje mogu Hrvatima osigurati mjesto među razvijenijim narodima, a da će kultura i umjetnost biti važni za očuvanje nacionalnog identiteta, što vrijedi i danas.

Spomenuo je i hrvatske glazbene velikane koji su bili članovi Akademije, poput Ivana Zajca, Josipa Hatzea, Jakova Gotovca, Borisa Papandopula, Brune Bjelinskog, Stjepana Šuleka i Natka Devčića. Čestitajući dobiticima, akademik Kusić kazao je da oni jamče da Hrvatska ima budućnost.

„Ovom manifestacijom Hrvatska poručuje koje nam vrijednosti trebaju danas kad je sustav vrijednosti narušen i koje nam osiguravaju mjesto u globaliziranom kompetitivnom svijetu“, rekao je akademik Kusić koji je čestitke uputio i mentorima i roditeljima dobitnika. Pritom je poručio da nastavnici u cilju razvitka Hrvatske moraju imati primjerenu društvenu poziciju.

Kao i jučer, Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH kazao je da se trud, znanje i uspjesi naših učenika i studenata isplati, a Oskar znanja samo je poticaj jer 1 posto je talenta ali 99 posto rad, trud i volja. Kao i oni jučer pametni mladi ljudi i ovi mladi umjetnici su budućnost Hrvatske na kojoj se ne štedi, rekao je Horvat i zaslužio veliki aplauz.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, naglasila je da je znanje najveća snaga i vrijednost ove mladosti i još jednom zahvalila Centru za odgoj i obrazovanje na čelu s Dragicom Benčik, koji su izradili kipiće za sve naše dobitnike, kao i svima drugima koji su pomogli da se Oskar znanja održi, a posebno Hrvatskoj akademiji i akademiku Kusiću koji je prvi ponudio Akademijin prostor.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar je svima čestitao na onom što su postigli a u prigodnom je govoru istaknuo društvenu važnost povezivanja znanosti i umjetnosti, kazavši da je HAZU koja okuplja i znanstvenike i umjetnike to prepoznala još kod svog osnutka. „Zahvaljujući vama, naša mladosti,  Hrvatska će biti još bolja zemlja nego što jest.“ – poručio je Mornar,  a potom su on i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković uručili Oskare znanja zajedno s učenicima Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji su izradili kipiće i predstavnicima Nacionalnog vijeća učenika.

Svih 111 učenika i studenata i 60 mentora i danas su dobili posebne i prigodne poklone Školske knjige.

U ime nagrađenih učenika i studenata glazbe govorila je Ana Defan, učenica Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, a u ime nagrađenih učenika i studenata plesa Karla Pavlek Košanski, učenica Škole za balet i ritmiku iz Zagreba.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je sopranistica Lidija Horvat Dunjko uz Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ iz Našica, a program je vodila Matina Tenžera, studentica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dvostruka dobitnica Rektorove nagrade 2015.

…..

Prvi dan dodjele OSKARA ZNANJA u NSK  čitajte OVDJE!