Zanimljivosti
AH, TO LJETO
Djeca ljeti zaboravljaju ono što su naučila tijekom godine
objavljeno: 16. kolovoza 2018.

Zapravo, ljetni mjeseci mogu dovesti do velikog nazadovanja u školi, do gubitka znanja i nižih ocjena na testovima.

Mnoge škole, svjesne rastuće količine dokaza koji ukazuju na edukacijske probleme koje ljetni praznici prouzroče, pokušavaju umanjiti štetu.

Ovdje možete pročitati nekoliko činjenica koje mogu pomoći da se umanji gubitak znanja tijekom ljetnih praznika.

Da bi uspjeli u školi i životu, djeci i mladima potrebne su neprestane prilike za učenje i vježbu osnovnih vještina. To je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci.

Mnogi Amerikanci ljeto zamišljaju kao bezbrižno, sretno vrijeme kada „djeca mogu biti djeca“ pa uzimaju zdravo za gotovo iskustva koja ih obogaćuju u tom smislu, poput ljetnih kampova, vremena provedenog s obitelji, odlazaka u muzeje, parkove i knjižnice.

 JESTE LI ZNALI ?

  • Svi mladi ljudi doživljavaju gubitke u učenju kad ljeti nisu uključeni u edukacijske aktivnosti. Istraživanja koja se protežu na proteklih 100 godina pokazuju da učenici dobivaju niže ocjene na standardiziranim testovima pri kraju ljetnih praznika nego na istim testovima na početku ljeta.
  • Većina učenika ljeti gubi matematičke vještine koje otprilike odgovaraju količini znanja stečenog u dva i pol mjeseca učenja tijekom školske godine. Učenici iz obitelji s nižim prihodima gube više od dva mjeseca napretka u vještini čitanja.
  • Raskorak u postignućima između djece iz obitelji s nižim prihodima i djece iz obitelji s višim prihodima može se objasniti nejednakim pristupom ljetnim prilikama za učenje.
  • Djeca ljeti gube na znanju, a većina dobije na težini.
  • Roditelji smatraju da je ljeti najteže djeci osigurati produktivne i edukativne aktivnosti kojima se mogu baviti.

Roditelji igraju ključnu ulogu u „popunjavanju praznina“ ljeti. Gubitak naučenog bio bi puno manji kad bi obitelji djecu vodile na izlete u knjižnice, sudjelovale u programima čitanja ili iskoristile druge, često besplatne prilike za učenje.

Ljetni gubitak naučenog nije loš samo po učenike, nego otežava posao i učiteljima. Istraživanja pokazuju da učitelji obično provedu četiri do šest tjedana ponovno poučavajući gradivo koje su učenici zaboravili ljeti. To je golem gubitak vrijednog vremena koje bi moglo biti utrošeno na nova znanja.

Ljetni praznici mogu biti opasni po djecu bez roditeljskog nadzora. Učenici koji su sami većim dijelom dana tijekom ljetnih praznika ne gube samo važne edukativne informacije, nego su više izloženi riziku od korištenja alkohola, duhana i droge.

Izvor:

http://www.summerlearning.org/?page=know_the_facts