Zanimljivosti
KALINOVAC: STRUČNI SKUP
U Podravini korisno i stručno o očuvanju jezika i običaja
objavljeno: 20. srpnja 2015.

 Skup je svečano otvoren u Đurđevcu, a nazočili su mužupan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Inga Seme Stojnović te sedamdesetak učitelja iz Mađarske, Rumunjske, Austrije, Srbije, Italije, Slovačke, Slovenije, BiH i Australije.

U svojem obraćanju župan je posebno istaknuo važnost održavanja stručnih usavršavanja za prosvjetne djelatnike, dok je u ime domaćina ravnateljica OŠ „Ivan Lacković Croata“ iz Kalinovca Mirjana Bazijanec rekla da je školi ukazana čast organizirati tako prestižan stručni skup i zahvalila organizatoru, Agenciji za odgoj i obrazovanje RH, koja dugi niz godina sudjeluje u praćenju, unapređivanju i razvoju odgoja i obrazovanja djece hrvatskih građana u inozemstvu brojnim stručnim aktivnostima.

Pozdravila je takav način usavršavanja učitelja u prenošenju znanja o hrvatskom jeziku i kulturi i sve to potkrijepila kineskom mudrošću: „Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijena“.

Ravnateljica Bazijanec upozorila je na važnost očuvanja i njegovanja baštine, kao neprocjenjiv dio kulture svakog naroda, a stoljećima je čuvana i njegovana tamo gdje je i nastala, u puku: u jeziku, dijalektu, govoru, folklornom stvaralaštvu, igrama, predajama, obredima, običajima itd. Baština je „izvor“ i „korijen“ identiteta.

Hrvatski „potok“ nepresušnog je izvora, hrvatsko „stablo“čvrstih korijena, a Hrvatska na karti svijeta po svojoj tradicijskoj kulturnoj baštini velika i bogata. Čuvanje tradicije i kulturne baštine kraja osobito njeguju Podravci.

Županijska turistička ponuda bogata je sadržajima i manifestacijama u kojima redovito sudjeluju naši najmlađi. Mnogi Podravci pronijeli su ime toga kraja i zemlje svijetom. Opjevali je u pjesmama, opisali u stihovima, oslikali u slikama. Mi smo pak neobično sretni, rekla je ravnateljica Mirjana Bazijanec, što je jedan od njih slikar i crtač Ivan Lacković Croata. Vezu s rodnim zavičajem nikada nije prekidao, a u njegovim slikama ovjekovječeni su najljepši motivi Podravine. Dičimo se galerijom njegovih djela koja krase prostore osnovne škole i rado otvaramo svoja vrata javnosti i svim ljubiteljima umjetnosti.

Naša je škola prijatelj baštine, njegujemo kajkavsku riječ, čuvamo običaje i tradiciju naših starih prenosimo na mlade naraštaje.

Ulaganje u kulturu, čuvanje baštine i tradicije vrijedna je investicija i posjetnica za sve koji dolaze u naš kraj. U kulturno-umjetničkom programu pokazan je djelić onoga što se radi s učenicima.

U nekoliko dana, osim stručnih predavanja i radionica, organizirana je terenska nastava s posebnim naglaskom na prirodna i kulturna bogatstva naše uže Podravine, pa su tako sudionici skupa, pod voditeljstvom profesorica Elizabete Trepotec Marić i Mihaele Lončar, posjetili crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, jezero Čingilingi, selo Sveta Ana, Geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci, Posebni rezervat šumske vegetacije Crni jarki i Galeriju Ivan Lacković Croata Batinske i crkvu sv. Luke evanđeliste u Kalinovcu.

Tijekom skupa održano je niz predavanja, radionica i obilazaka u kojima su se sudionici skupa na kvalitetan način usavršavali, proučavajući hrvatski jezik i kulturu.

Dio predavanja i radionica bio je posvećen našem zavičaju i proučavanju prirodnog i kulturnog blaga Podravine s naglaskom na tradicijske običaje te literarno i likovno stvaralaštvo Podravine.

Predavanje o Podravini održala je prof. Elizabeta Trepotec – Marić, na „Čuvanje tradicije i kulture u Podravini“ podsjetili su Antonija Mandić, Nikola Cik i Martin Mahović. Održan je i susret s književnikom i profesorom Zdravkom Selešom, koji se u svojim djelima osvrnuo i na velikane naše zavičajne Podravine, Ivana Lackovića Croatu i Ivana Goluba.

U tri radionice u OŠ „Ivan Lacković Croata“ Kalinovac sudionici su bili u prilici nacrtati potočnice koje su bila najveća inspiracija našem slikaru, Ivanu Lackoviću Croati, pod voditeljstvom prof. Hrvoja Baltića, zapjevati uz cimbal pod voditeljstvom poznatog cimbalista Marka Šireca te se okušati u izradi podravskih štrukli i zlevanke uz voditeljstvo župnika Mladena Gorupića i profesorice Elizabeta Trepotec – Marić.

Školska knjiga obradovala ih je torbicama i promotivnim materijalima, a naša škola vrijednim spoznajama i trajnim uspomenama na ovaj kraj.