Učitelji stvaraju
UČITELJICA SPISATELJICA
„Pusti otok“ za osnovce i srednjoškolce
objavljeno: 27. srpnja 2015.

Varaždinska spisateljica Ines Hrain poznata je po trilogiji Najdeblja, Sjajni je bal i Kolagen, romanima namijenjenima urbanoj čitateljskoj populaciji. Kao učiteljica razredne nastave i majka tinejdžera, okušala se  uspješno i u pisanju literature za djecu.

 

 Tako je nedavno tiskan njezin prvijenac za mlađu publiku Pusti otok. Roman je namijenjen tinejdžerskom uzrastu, starijim osnovcima  i mlađim srednjoškolcima, a prema prvim kritikama mladih, inače vrlo zahtjevnih čitatelja, vrlo je vjerojatno da će Pusti otok postati vrlo popularan među njima.

Glavni likovi romana su mladić i djevojka, koji se poznaju od malih nogu i zajedno dožive havariju na moru.

U recenziji knjige Denis Peričić kaže da je Pusti otok „sjajan roman za mlade, ali i za odrasle“ zato što  u romanu u kojem se radnja odvija „filmskom brzinom“ na malom broju stranica ima „…i humora i drame i ozbiljnih životnih situacija i neočekivane pustolovine…“ Poruka romana je da prava ljubav izvire iz pravih vrijednosti.

Spisateljica o svojem romanu kaže: „Kod nas postoji dječja literatura i ona za odrasle. Nema domaće literature za tinejdžere, to fali. Ili ima, ali pretpotopne. Ja spominjem i internet i fejsbuk i susrete s pušenjem, alkoholom, seksom… Važno je da je mladima roman zanimljiv, inače se niti neće upustiti u čitanje. Važno je i da štivo nije „ljigavo“ didaktično.

U ovom romanu se može iščitati suptilna poruka o štetnosti alkohola i promiskuiteta, nenametljivo utkana u napetu fabulu. Tu se spominju i suvremeni odnosi roditelja i djece, pa na kraju “glupi starci” ipak ostaju mladima sigurno utočište….

Nadalje, roman pokazuje kako se uglavnom kojekakvi alkoholizirani i nasrtljivi fraječići na kraju pokažu kao slabići…

Kako mi kažu kolege profesori, već su mnogi učenici pitali „mogu li ga napisati kao slobodnu lektiru, al sigurna sam da bi bio idealan i za obveznu lektiru…“

Roman je brzo i lako čita, izuzetno je zanimljiv te će vjerojatno doživjeti veliki uspjeh među mladim čitačima.

 

Gordana Foder