Školstvo u medijima
IZ ISKUSTVA DRUGIH
Što sve treba biti u torbi prvašića i kako će izgledati prvi dani u školi?
objavljeno: 28. srpnja 2015.

Vaš mališan od jeseni postaje prvašić i, nakon vrtića, sljedeća utvrda koju mora osvojiti je škola. U cijeloj novonastaloj situaciji punoj stresa, vaše dijete, a i vi mogli bi se osjećati pomalo izgubljeno.

 

[ Piše: Karolina Cvek ] Kako bi vam olakšali pripreme za prve dane u školi, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koje smo saznali od samih učiteljica koje će uskoro u školskim klupama dočekati prvašiće.

Prvi dan u školi

Prvi dan škole najčešće je rezerviran za upoznavanje djece s učiteljicom, školom i ostalim prvašićima. Pristup učiteljice i njezina kreativnost uvelike pomažu djetetu da se počne opuštati i prilagođavati nepoznatoj okolini i novim licima koje će taj dan upoznati (uz poneko poznato iz vrtića).

Školske torbe nisu vam potrebne prvog dana, a nakon upoznavanja, male priredbe i razgledavanja škole, prvašići će dobiti raspored sati i reflektirajuće prsluke kako bi bili uočljivi u prometu.

Drugi dan škole je, ustvari, početak stresa za sve prvašiće. Mame i tate neće biti u blizini cijelo vrijeme, a glavnu riječ preuzima učiteljica koju vide tek drugi put u životu i na koju nisu navikli.

Mnoge učiteljice dozvoljavaju prvih mjesec dana da dijete u školu dolazi s omiljenom igračkom kako bi se osjećalo, na neki način, sigurno.

 Što treba biti u školskoj torbi?

Kad su u pitanju udžbenici, njihov popis i nabava ovise o “politici” škole i lokalne zajednice.

Najčešće roditelji na adresu dobiju popis knjiga za prvi razred ili je popis objavljen na internet stranici škole. Neke škole imaju ugovor s nekom od knjižara, pa roditelji samo dođu i naruče cijeli komplet knjiga.

Neke druge škole u suradnji s gradom imaju besplatne udžbenike za djecu pa ih udžbenici dočekaju prvog dana škole.

Kako bi saznali gdje i koje udžbenike nabaviti za svog prvašića, najbolje je da u potragu krenete od škole i tamo se raspitate.

Torba vašeg prvašića trebala bi sadržavati: knjige i radne bilježnice za predmete koji su tog dana na rasporedu, pisanke, pernicu s olovkama, šiljilom, gumicom i bojicama, papuče, maramice i ručnik.

Dijete bi u torbi trebalo imati i “informativku” tj. blokić u koji će učiteljica pisati sve važne obavijesti za roditelje.

Kišobran i toplija majica poželjni su u torbi, kada počnu promjenjivi jesenski dani.

Ako vaše dijete koristi neke lijekove, važno je da ih uvijek ima u torbi i da o tome unaprijed upozorite učiteljicu.

Mobitel je nepotreban i mnoge učiteljice će se složiti da skupocjenim stvarima i mobitelima nije mjesto ni u torbi, ni u školi.

Što se tjelesnog odgoja tiče, o školi ovisi hoće li dijete svaki tjedan 2 puta nositi sportsku opremu u školu ili će je tamo ostavljati.

Sportska oprema obično se sastoji od tenisica, bijele pamučne majice i crvenih (za curice) ili plavih (za dečke) hlačica.

Pribor za likovnu kulturu sastoji se od mape, kolaž papira (koji ostaju u školi) i likovnog pribora koji sadrži pastele, vodene boje, škarice, ljepilo itd.

Likovni pribor se najčešće ostavlja u školi, ali opet, sve ovisi o kapacitetu i slobodnom prostoru u školi.

 

Prvih tjedana škole dijete će se upoznati s obavezama, pravilima, ali i prednostima škole. Za vrijeme toplih jesenski dana naučite ga ponašanju u prometu i dozvolite mu da se osamostali.

A što se tiče domaćih zadaća, pomozite mu prvih nekoliko mjeseci, ali nemojte ih pisati umjesto djeteta.

Svaki početak je težak, ali kad dijete postane samostalno u pisanju i učenju steći će radne navike za cijeli život.

 

………………………………………

[ IZ DRUGIH MEDIJA | izvor: klinfo.hr ]

http://www.klinfo.hr/djeca-2/skolarci/sto-sve-treba-biti-u-torbi-prvasica-kako-ce-izgledati-prvi-dani-u-skoli/