Iz školskog svijeta
SAD: UPOZORENJE RODITELJIMA
Šokantan broj djece ne pije dovoljno vode svaki dan!
objavljeno: 28. srpnja 2015.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard kažu da je većina djece i mladeži barem malo dehidrirana.

 

Prema rezultatima novog istraživanja, više od polovice djece i mladeži u SAD-u je dehidrirano. Još više zaprepašćuje činjenica da otprilike četvrtina djece uopće ne pije vodu.

To je ključno otkriće nacionalne studije nedavno objavljene u američkom časopisu Journal of Public Health. Znanstvenici su istraživali učinak pića koja obiluju šećerom na djecu i adolescente. Dok su analizirali podatke dobivene od više od 4.100 sudionika u dobi od šest do 19 godina, u istraživanju provedenom od 2009. do 2012. godine, otkrili su da je većina djece blago dehidrirana.

Istraživači su također otkrili da ponajprije dječaci spadaju u skupinu koja ne konzumira vodu. Kod dječaka je postojala 76 posto veća vjerojatnost dehidracije nego kod djevojčica.

Ali, što se to tiče nas? „Ova otkrića su značajna zato što naglašavaju potencijalni zdravstveni problem kojem u prošlosti nije posvećeno dovoljno pozornosti“, smatra autorica studije Erica Kenney. „Iako većini djece to nije neposredna, dramatična zdravstvena prijetnja, to je pitanje koje bi moglo reducirati kvalitetu života i blagostanje mnogima, djeci i mladeži.“

Doista, na satovima biologije učimo da se prosječno odraslo ljudsko tijelo sastoji od više od 60 posto vode, a mozak i srce su gotovo tri četvrtine H2O.

„Iako je pretjerana dehidracija povezana s ozbiljnim zdravstvenim problemima, čak i blaga može izazvati probleme, uključujući glavobolje, iritabilnost, pogoršano tjelesno i smanjeno kognitivno funkcioniranje“, smatraju autori studije.

To znači da školska djeca mogu biti iritabilna ili imati problema s koncentriranjem na učenje.

Čak i ako ponekad žele popiti malo vode iz školske pipe, učenici to uglavnom izbjegavaju zbog nečistih uvjeta. Godine 2005. mikrobiolog Rob Donforio otkrio je da neke slavine u školama sadrže više bakterija od zahoda.

U Los Angelesu ima više od 664.000 učenika, a otkriveno je da stare cijevi i slavine otpuštaju olovo i druge štetne supstancije u vodu za piće. U nekim slavinama razina olova je 400 puta veća od preporučene granice. S obzirom na takve opasnosti, voćni i gazirani sokovi su možda sigurnija opcija većini djece.

„Dobra vijest je da ovaj dio javnog zdravlja ima jednostavno rješenje“, kaže jedan od voditelja studije Steven Gortmaker. „Ako se možemo usredotočiti na pomaganje djeci da piju više vode – tog jeftinog, niskokaloričnog pića – možemo poboljšati njihov status hidracije, što djeci može omogućiti da se bolje osjećaju tijekom dana te da budu bolja u školi.“

 

……………….

Napomena:

  • Autorica članka je Liz Dwyer, koja radove objavljuje u nekoliko nacionalnih publikacija u SAD-u. Njezin primarni interes su problemi roditeljstva, društvene pravde i rase.

Izvor:

http://www.takepart.com/article/2015/06/15/kids-america-dont-drink-water