Iz školskog svijeta
KAKO ISKORISTITI LJETO
Osvrnite se! Čitajte! Učite …
objavljeno: 29. srpnja 2015.

Skinuli ste svoje oglasne ploče, pospremili školski pribor… Ljeto je stiglo! Evo nekoliko savjeta iskusnih učitelja o tome kako da svoj ljetni odmor učinite što produktivnijim.

 

Osvrnite se! Dok ste čistili učionicu u lipnju, možda vas je iznenadilo koliko grafikona, papira i pribora ste prikupili tijekom godine. „Uložite u dobar ormar za kartoteku i nađite sustav za arhiviranje i čuvanje stvari“ –  savjetuje Mary Ahem, učiteljica u osnovnoj školu u Queensu.

Prvih nekoliko tjedana ljeta može biti dobro vrijeme za osvrt na ono što ste poučavali dok je još bilo svježe u vašem umu.

„Osvrnite se i razmislite koje lekcije su funkcionirale, koje je trebalo izmijeniti, a koje treba potpuno odbaciti“ – kaže Abbe Spiegel, učitelj iz Brooklyna.

Zatim pogledajte ispred sebe. Iskoristite ljeto i isplanirajte kako da početak sljedeće školske godine protekne glatko.

„Osmislite nastavu barem za rujan i listopad – to će vam omogućiti da lakše dišete dok se ne prilagodite novoj školskoj godini“, predlaže Jennifer Dewing, učiteljica u školi Riverdale Avenue Community u Brooklynu.

Neki učitelji svaki tjedan tijekom ljeta po nekoliko sati uzimaju za planiranje, drugi preporučuju srpanj za opuštanje i vraćaju se planiranju u kolovozu sa svježom perspektivom.

Čitajte! „Nikad ne znate gdje ćete naći materijal, stoga ljeti čitajte sve što možete“ – kaže John L. Jones, profesor književnosti u srednjoj školi „Edward R. Murrow“ u Brooklynu.

Arlene Perez, defektologinja u srednjoj školi „Isaac Newton“ na Manhattanu, ima inovativan prijedlog za čitanje iz užitka: „Čitajte ono što bi djeca čitala“.

Mislite o svom profesionalnom razvoju. Ljetni tečajevi mogu vam pomoći da dobijete dodatni certifikat za usavršavanje.

„Pronađite prilike koje kombiniraju putovanje, učenje i plaću“ – predlaže George Anthony, profesor sociologije u srednjoj školi „Susan E. Wagner“ na Staten Islandu. „Nema boljeg od otvaranja uma inovativnim idejama na drugoj lokaciji i dobivanja plaće za utrošeno vrijeme!“

Iskušajte nešto novo. „Poučavanje neke nove vještine podsjetit će vas kako je biti učenik“ – kaže Jessica Leung Rivera, učiteljica iz Brooklyna. „To će vaše poučavanje održati svježim i uzbudljivim i dat će vam materijala o kojem možete pričati svojim učenicima.“

Ali, nemojte zaboraviti opustiti se! „Sjetite se da je ljeto vrijeme za opuštanje“, kaže Lee DiGeorge, učitelj osnovne škole u Queensu. „Jer, izgorjeli učitelj nije dobar za učenike.“

 

…………………………

Napomena:

  • United Federation of Teachers je udruženje učitelja s više od 200.000 članova koji vjeruju da je poučavanje i zvanje i profesija. Oni teže aktivnom angažmanu članova u profesionalnom razvoju putem aktivnosti poput konferencija, seminara, radionica, edukativnih putovanja, biltena i profesionalnog prepoznavanja.

Izvor:

http://www.uft.org/new-teacher-articles/summer-s-here-now-how-should-you-spend-it