Nesvrstani
I KROZ IGRU SE UČI
Zabava uz znanost za kišne ljetne dane
objavljeno: 30. srpnja 2015.

Ljeto je, a pada kiša. Ne dopustite da vam kišni dani pokvare zabavu. Iskoristite ih kao priliku da s najmlađima popričate i istražite tu prekrasnu prirodnu pojavu zvanu kiša.

 

Započnite taj „znanstveni dijalog“ tako da postavite svom djetetu pitanje „Što misliš, što uzrokuje kišu?“ Zatim napravite jednostavan eksperiment koji ja provodim s prvašićima. Pomozite svom djetetu da stvori kišu u zatvorenom prostoru!

 

Pribor:

Mala plastična vrećica

Selotejp

Malo vode

Upute:

  • Neka dijete izlije malo vode (četvrtinu čaše) u vrećicu
  • Dobro zapečatite vrećicu
  • Koristite selotejp da biste zalijepili zatvorenu vrećicu na prozor koji sunce dobro osvjetljava
  • Kad kiša prestane i sunce opet iziđe, sunce će zagrijati vodu u vrećici
  • Zbog vrućine će voda ispariti, a na unutarnjoj površini vrećice oblikovat će se male kapljice vode
  • Dok kapljice rastu i postaju sve veće, zbog gravitacije će početi kapati. Dijete će tad vidjeti kako počinje kišiti u vrećici!

 

Djecu uzbuđuje ovaj eksperiment. To je savršena prilika da im dočarate što se događa u prirodi i objasnite im vodeni ciklus.

Baš kao i vodu u vrećici, sunce zagrijava oceane, rijeke, jezera pa čak i lokve. Voda isparava i skuplja se u atmosferi dok čestice vlage rastu u oblake. Kad oblaci postanu prepuni, kapljice postanu preteške i padaju na tlo stvarajući kišu. Zatim, kad sunce opet iziđe, cijeli proces počinje ispočetka.

Jednostavna, zabavna aktivnost poput ove djetetu pripomaže razumijevati prirodne procese.

 

…………………

Napomena:

  • Autorica teksta Connie McCarthy je visokoobrazovana učiteljica prvog razreda u SAD-u. Objavila je brojne članke o ranoj edukaciji, a cijelu je karijeru posvetila tome da učenici od samog početka budu dobri u školi.

Izvor:

http://www.schoolfamily.com/blog/2015/07/02/rainy-day-science-fun