Učitelji stvaraju
Britanske škole
Učiti na 311 jezika
objavljeno: 3. kolovoza 2015.

Istraživanje koje se pojavilo na portalu britanskog Expressa, nazvano „posebno istraživanje“, otkrilo je nevjerojatan podatak da danas u britanskim školama 1,1 milijun djece govori 311 jezika. U nekim se školama engleski teško može čuti, dok u drugima uopće nema učenika kojima je engleski prvi jezik. Navedena je jedna škola u kojoj 342 od 360 učenika govori pandžapski kao prvi jezik, a samo ih se šestero izjašnjava da govore engleski.

U vladinom Odjelu za obrazovanje iznose podatke da se u mnogim britanskim učionicama daje prednost poljskom, bengalskom, somalijskom, gudžaratskom, arapskom, tamilskom i paštunskom ispred engleskog jezika. Škola u kojima je strani jezik prevladao ima u svim krajevima Velike Britanije, uključujući i dijelove Londona te velikih gradova poput Oldhama, Rochdalea, Birminghama, Slougha, Sheffielda, Boltona i Bradforda.

Expressovo istraživanje pokazuje da, primjerice, u školi Burnley Brow Community School u Oldhamu 352 od ukupno 360 učenika govori bengalskim jezikom, dok je broj učenika koji govori engleski toliko malen da ga Odjel za obrazovanje uopće ne prikazuje u svojem izvješću. Podaci pokazuju i da se u posljednjih 17 godina udvostručio broj škola u Engleskoj u kojima više od polovine učenika govori engleski kao strani jezik, sa 3,7 na 7,4 posto. 

Objava podataka izazvala je različite reakcije u britanskoj javnosti. Jednima je to dokaz nesposobnosti britanske vlade da kontrolira masovno useljavanje, što je „ozbiljan problem javnim službama kao što je obrazovni sustav“ i naposljetku vodi urušavanju standarda. Drugi smatraju da nije važno koji jezik govore učenici kada dođu u Veliku Britaniju, ali je važno da se nastava mora održavati isključivo na engleskom jeziku.

Christopher McGovern, iz Kampanje za stvarnu izobrazbu, smatra da je potrebno osigurati da učenici, izvorni govornici engleskog jezika, ne budu zanemareni, posebice u školama u kojima su manjina, što je nekim školama značajan zahtjev. Prema njegovu mišljenju, “žurna je neovisna istraga”.

Iz Odjela za obrazovanje poručuju da se u brojnim školama uspješno poučavaju učenici čiji prvi jezik nije engleski te da su tim školama osigurana sredstva kako bi imali sve što im je potrebno bez obzira na sredinu iz koje dolaze.

 

http://www.express.co.uk/news/uk/593400/languages-spoken-British-schools