Jučer-danas-sutra
Sigurnost djece na internetu
objavljeno: 8. siječnja 2015.

Na mrežnoj stranici projekta petzanet.hr i YouTube kanalu hrvatskim je osnovnim školama od ove godine dostupno više od 800 različitih besplatnih obrazovnih sadržaja. Riječ je o projektu Sigurnost djece na internetu namijenjenom školskom kurikulumu o sigurnom korištenju interneta.

U mnoštvu sadržaja dostupni su  udžbenici i e-udžbenici u virtualnoj učionici, priručnici za učitelje i roditelje te raznovrsna multimedija: kvizovi, animirane priče, računalne igre te videozapis. Sve to izradili su učitelji pet osnovnih škola – OŠ “Veliki Bukovec” kao nositelj projekta, te partneri iz OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška, OŠ “Popovača”, OŠ “Gripe” Split i OŠ ”Mladost” Osijek.

Projekt je financiran iz IPA programa Europske unije, a podržavali su ga Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za zaštitu osobnih podataka te niz lokalnih institucija i organizacija.

Cilj kurikuluma je unapređivanje digitalne kompetencije djece i poticanje na preuzimanje odgovornosti za vlastitu sigurnost prilikom korištenja interneta. Ključ je obrazovati građanstvo za upotrebu digitalnih sadržaja uz opće povećanje znanja i razumijevanje problema kada je u pitanju sigurnost djece na internetu.

Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj učenici mogu steći osnovne informatičke vještine odaberu li izborni predmet informatike od 5. do 8. razreda ili od 1. do 4. razreda, ako im je takva izvannastavna aktivnost ponuđena.

Lidija Kralj, profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi ‘Veliki Bukovec’, naglašava da postojeći kurikulum ne propisuje čak niti minimum znanja koja bi djeca trebala imati o odgovornoj i sigurnoj uporabi interneta, računala i mobilnih tehnologija. Unutar ovog projekta Sigurnost djece na internetu omogućit će im se da nauče kritički misliti i sigurnije se ponašati  dok su za kompjutorom.  

Školski je kurikulum organiziran u četiri modula prema uzrastu učenika i pet cjelina: informacije, komunikacija, stvaranje sadržaja, sigurnost i rješavanje problema.

Neke od tema obuhvaćenih kurikulumom su zaštita osobnih podataka, pravila komunikacije i ponašanja na internetu, opasnosti društvenih mreža, dijeljenje i autorska prava, krađa identiteta, digitalni tragovi, kritičko vrednovanje informacija i sprečavanje elektroničkog nasilja.

 

IZVOR: http://www.petzanet.hr/Blog/ArticleID/57