Zanimljivosti
SAVJETI ZA UČITELJE
10 stvari koje ne smijete izgubiti iz vida
objavljeno: 14. kolovoza 2018.

Škola uskoro počinje. Umjesto raznih alata, strategija učenja ili znanstvenih istraživanja, evo nekoliko ideja koje bi vas mogle spasiti ove godine – nemojte ih izgubiti iz vida!

10. Škole trebaju biti spremne za učenike, a ne obratno.

Nisam siguran gdje sam ovo čuo, ali to je savršen savjet. Vi ste ovdje zbog učenika, ne zgrade ili neke organizacije.

9. Školska godina je maraton, a ne sprint.

Ova bi tvrdnja trebala biti putokaz za osmišljavanje lekcija. Neke ideje učenici mogu odmah shvatiti, ali će im za druge biti potrebna cijela godina. Neprestano kruženje oko složenijih ideja pružit će učenicima priliku da ih svladaju.

8. Nije vam potrebno milijun alata i strategija da biste uspješno poučavali svoje učenike.

Koristite se nekolicinom fleksibilnih i snažnih alata. Koji korisni alati vam mogu pomoći? Metafore, usporedbe i analogije – koristite se njima za objašnjavanje složenijih ideja.

7. Ljudi se mijenjaju, a učenici su ljudi.

Nikad ne znate kroz što neki učenik prolazi  ili gdje je u svom razvoju kao ljudsko biće. Neka vaše pamćenje bude kratkotrajno, budite njihova najbolja prilika da postanu nešto veliko.

6. Učenici bi trebali pričati više od vas.

To je lako zaboraviti, pogotovo kad im imate toliko novoga iznijeti. No, umjesto na ono što ih vi poučavate, pokušajte se usmjeriti na ono što učenici uče i kako uče.

5. Način razmišljanja koji promiče razvoj uključuje održivi način razmišljanja.

Ne možete poučavati ako ste iscrpljeni, pogrešno informirani, prestrogi prema sebi, nepovezani s drugima ili pogrešno shvaćate svoju ulogu (kao kolega, vršnjak, učitelj, voditelj odjela itd.). Vaš posao nije spasiti svijet. Svako dijete treba nešto drugo. Stoga pokušajte usvojiti modele učenja, alate, strategije poučavanja i koristite se njima tako da ne zahtijevaju nadljudski trud od vas da biste funkcionirali. Oni bi trebali raditi više od vas.

4. Vi ste profesionalac i kontrolirate svoj stav.

Vi vidite ono što želite vidjeti, stoga odaberite vidjeti najbolje u ljudima i okolnostima, i idite naprijed. Škole mogu biti mjesta mnogih loših odluka i apsurdne birokracije. Vjerojatno ne možete promijeniti većinu toga pa se usmjerite na ono što možete, a to počinje načinom razmišljanja.

3. Vi ste zaslužni za to kako se učenici osjećaju, a taj osjećaj može potrajati cijeli život. Stoga budite oprezni!

Većini učenika vi ste figura veća od života. Vi ste učitelj! Vi ste možda najjači glas u njihovim prenatrpanim umovima. Razmislite o ulozi koju igrate u njihovim životima.

2. Vaš posao nije pripremiti učenike za „pravi svijet“.

Odbijate im dopustiti da ponovno pišu ispit? Zahtijevate da rade s onima s kojima se ne slažu najbolje? I sve to pod krinkom „pravog svijeta“? Da bi bila uspješna, škola mora biti suprotnost „pravom životu“. Treba biti vrijeme tijekom kojeg ćete im pomoći da nauče iz svojih pogrešaka, mjesto koje ih štiti i od njih samih, prilika da usvoje načine razmišljanja koji se temelje na ljubavi i razvoju, a ne strahu i smjernicama. Sve to, naravno, ne isključuje odgovornost učenika. Ideja je jasna: škola je za učenike, oni nisu tu zbog škole. Ako želimo bolji svijet, ne smijemo unositi najgore dijelove tog slomljenog svijeta u učionice.

1.  Učenici vas uvijek gledaju.

Kako tretirate ljude (čak i „problematične“ učenike), kako pokazujete suosjećanje ili oblikujete odgovornost? Kamo idete u potragu za resursima? Kako definirate uspjeh? Što činite kad ste frustrirani ili uznemireni? Vaša predanost, vještina i stručnost? Oni možda ne vide sve to u svakom trenutku, ali nikad ne prestaju gledati. To znači da vaš glas seže i izvan učionice, gdje će nastaviti pričati o vama – čak i u godinama koje dolaze, ako ste dobro napravili svoj posao.

……………….

Napomena:

  • Autor članka je Terry Heick, urednik portala Teach Thought. Njegovi glavni interesi su razvoj poučavanja u digitalnom i povezanom svijetu te digitalna pismenost, uloga igre u učenju, fleksibilnost projektno orijentiranog učenja, potencijal videoigara i simulacije u učenju itd.

 Izvor: teachthought.com