Karneval u Veneciji

srijeda, 5. veljače 2014.
Karneval u Veneciji

Venecija je glavni grad pokrajine Veneto. Poznata kao grad na vodi, sa svojim kanalima, gondolama i raskošnim palačama slovi kao jedan od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu. Obuhvaća 118 manjih otoka u venecijanskoj laguni koja se prostire uz talijansku obalu između ušća rijeke Po na jugu i Piave na sjeveru.

Tijekom karnevala u Veneciju svakog dana stiže oko 30.000 posjetitelja.

Karneval je u prošlosti bio zamišljen kao općenarodno slavlje, ali ga je tadašnja vlastela iskorištavala za susrete s osobama suprotnog spola i neopaženo približavanje što je u svakidašnjem životu bilo zabranjeno.

Maske se nisu smjele nositi za velikih vjerskih blagdana, a nosile su se na službenim banketima, dvorskim zabavama, na ulici te katkad pri posjetu samostanima.

Bilo je mnogo različitih razloga za nošenje maski. Dužnici su s pomoću njih skrivali identitet od onih kojima su što dugovali, a preljubniciod supruga svojih ljubavnika ili ljubavnica. Prijestupi su se događali i u samostanima – muškarci su se maskirali u žene i ljubovali s opaticama.

Karneval u Veneciji

 

Ali 24. siječnja 1458. dužd je donio jedan od prvih proglasa kojim je zabranio maskiranje u određenim situacijama, konkretno, zabranio je muškarcima da maskirani posjećuju samostane. 

S obzirom na silan nemoral koji se zbivao  pod krinkama, maskiranje se sve više ograničavalo sve dok 1703. godine maske nisu zabranjene i u kockarnicama. Nakon toga je uporaba maski bila dopuštena još samo na službenim banketima i u doba karnevala, kad su se Venecijanci maskirali u razne likove: ribare, liječnike, odvjetnike, demone, mesare, kraljeve, ubojice…

Maskiranje je počelo odumirati pod Napoleonom u 18. stoljeću, a iščeznulo je u prvoj polovici 20. stoljeća, kad je Mussolini potpuno zabranio upotrebu maske. Karneval je oživljen 1979. godine i postao je jedna od najpoznatijih zabava u svijetu. Danas se venecijanski karneval sastoji od raznih maskiranih povorki na ulicama i trgovima.

Venecija je nastavila njegovati karnevalsko nasljeđe starih Rimljana, a venecijanske su maske, bez obzira na to jesu li izrađene od kože, papira ili gipsa, mala umjetnička djela.

 

Autorica: Vedrana Franović

Vezani članci
Školski portal: „Lađa od duge koja se vinula u nebo”

„Lađa od duge koja se vinula u nebo”

Naime, u suradnji s japanskim arhitektom Kikumom Watanabeom i studijom…

Školski portal: Kako voziti robota na Marsu

Kako voziti robota na Marsu

Oko 9.30 sati po marsovskom vremenu stiže poruka iz Kalifornije.…

Školski portal: Start-up iz školske klupe

Start-up iz školske klupe

…stoji u jednom školskom dvorištu u Kigaliju, glavnome gradu Ruande.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…