Iz školskog svijeta
LJETNI DANI U ROBOTIČARSKOM KAMPU
Iskoristili more za ‘robotičarenje’
objavljeno: 31. kolovoza 2015.

Posljednji tjedan kolovoza, na Ljetnom kampu robotike u Vrboskoj na Hvaru okupilo se 33 djece iz Zagreba, Varaždina i Splita, ali ipak najviše njih s otoka Brača. Kamp je održan u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, a pravi je domaćin bila profesorica Katija Barbić iz OŠ Jelsa.

Uz prof. Barbić, mentori su mladim robotičarima bili Jelka Hrnjić i Ivica Kolarić.

Radionice za početnike održavane od 9.00 do 12.00 sati, a onda se opet radilo od 14.00 do 19.00 sati. Na popodnevne radionice dolazili su učenici s otoka Hvara, koji su potom učili, stvarali i radili zajedno s gostima s kopna.

„Želja je da ovakav ljetni kamp postane tradicija. Čak i više od toga, namjera je da preraste u međunarodni, a naš Ivica Kolarić ima ideju da za sve zainteresira djecu iz Slovačke, Slovenije, Austrije i da kolege s kojima surađujemo u tim zemljama budu edukatori“, za Školski portal je izjavila Jelka Hrnjić.
Djeci u kampu, osim robotike, nudila se i mogućnost rekreacije jer je hotel u borovoj šumi dva kilometra od mjesta. Nesporno, provedeno vrijeme u Vrboskoj mladi su robotičari iskoristili baš kako treba: s njima su bili i hrvatski reprezentativci okićeni zlatnim i srebrnim medaljama iz Kine, pripremajući se za novi izazov: Otvoreno natjecanje robotičara u Australiji.

Doznajemo, Hrvatska je prijavila četiri ekipe u četiri kategorije. Pravila natjecanja u Australiji razlikuju se od pravila na svjetskom natjecanju pa se moralo raditi novu konstrukciju i iznova programirati.

U Australiju se putuje 22. rujna, a povratak je zakazan za 6. listopada 2015. Osim natjecanja u Adelaideu, ambasador Republike Hrvatske u Australiji Damir Kušen organizirat će detaljan obilazak i upoznavanje jugoistočnog djela Australije. Sve to bit će i korisno, jer će Ivica Kolarić organizirati workshop za hrvatsku djecu u nekoliko gradova. „Obećali smo u Australiji organizirati Robotičku alku Junior, a zakazana je i robotička utakmica između Austalije i Hrvatske – 3. listopada u 11 sati ispred veleposlanstva u Canberri. Naime, taj dan obilježava se 20 godina zgrade veleposlanstva u Australiji“, rekla nam je Jelka Hrnjić.