Školstvo u medijima
RIJEKA: NOVA ODGOJNO OBRAZOVNA USTANOVA
Katolička OŠ »Josip Pavlišić« počinje s radom 7. rujna
objavljeno: 2. rujna 2015.

– U ovu školsku godinu upisuju se dva odjeljenja I. razreda. Škola je otvorena za javnost za djevojčice i dječake, i dostupna je svim potencijalnim polaznicima bez obzira na različitosti u pogledu rase, vjere, nacionalnosti, čime se skreće pozornost da su sva djeca dobro došla i da su im širom otvorena vrata škole. Također, vrata škole su otvorena učenicima čiji roditelji nisu dobrih materijalnih prilika, o čemu će se posebna pozornost povesti putem pomoći u školi koja je u pripremi, kaže ravnateljica škole s. Maja Dolenec, redovnica Družbe Kćeri Marije Pomoćnice ili don Boscovih salezijanki ukazujući na socijalnu osjetljivost koju osnivač, Riječka nadbiskupija, želi poticati u ovoj školi.

Kaže, isto tako, da će razredna odjeljenja imati najviše po 20 učenika te da postoji mogućnost upisa još nekoliko polaznika u 2015./2016. školsku godinu. Za te i sve druge informacije školu se može kontaktirati na tel. 099 5498-200.

Ograđeno dvorište

U povodu početka rada posjetili smo školu i ravnateljica nas je upoznala s prostorima škole i nekim njezinim posebnostima. Riječ je o prostranim, lijepo uređenim, svijetlim prostorijama učionica, dvorani za tjelovježbu, uređenim toaletima… velikom i uređenom okolišu. Osnivač, Riječka nadbiskupija, je zgradu potpuno opremila i prilagodila dolasku prve generacije učenika prvih razreda, a sve prostorije i oprema prošli su provjeru Komisije nadležnog Ministarstva.

………………………………………..

Pomno birani učitelji i besplatni udžbenici

Prvašiće dočekuju učiteljice i drugo osoblje koje se pomno biralo, i oni nisu časne sestre ili svećenici. Ravnateljica napominje da se prilikom izbora učitelja posebna pozornost posvećivala njihovim stručnim i osobnim kvalitetama. Prvu generaciju učenika očekuju i besplatni udžbenici, što je materijalni doprinos Riječke nadbiskupije polaznicima škole i njihovim obiteljima u ovim bremenitim vremenima.

………………………………………..

 – Učenicima škole je na raspolaganju prekrasno ograđeno dvorište u kojem će provoditi vrijeme učenja i ponajprije razonode. Škola ima i poseban prilaz za osobe s invaliditetom. Roditelji će imati mogućnost korištenja parkinga u sklopu škole prilikom dovoženja svoje djece, kaže ravnateljica.

Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« bit će šesta katolička osnovna škola u našoj zemlji, a prva u ovom dijelu Hrvatske. Naravno, nastava će u njoj biti organizirana sukladno propisanom kurikulumu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Uključivanje roditelja

– Program škole bit će usmjeren k obrazovanju i odgoju djece te njihovom duhovnom sazrijevanju prilagođenom uzrastu djeteta, a individualni pristup i prepoznavanje i razvijanje sposobnosti svakog djeteta bit će jedna od posebnosti škole. Kvalitetnom odgoju i obrazovanju pridonijet će i produženi boravak. Nastava će također biti obogaćena posebnostima duhovnih te kulturnih i sportskih aktivnosti, a velika će se pozornost posvetiti roditeljima polaznika i njihovom uključivanju u proces odgoja i suradnje obitelji i škole.

Programi će se provodi u suradnji s Nacionalnim uredom Hrvatske biskupske konferencije za katoličke škole. Posebno će se raditi na suradnji i sudjelovanju obitelji u formiranju vlastite djece, tako da će se inzistirati na uključivanju roditelja i to kroz razgovore s učiteljima, u kojima će se posebno ukazivati na metode učenja, emotivni i društveni razvoj svakog učenika. Osim toga, predviđeni su i skupni susreti koji će dopustiti obiteljima da sudjeluju u razvoju aktivnosti grupe – razreda, kao i predavanja koja će dati prigodu obiteljima da »uživo« vide kako se njihova djeca snalaze u različitim područjima znanja i života, najavljuje, među ostalim, s. Maja Dolenec.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Novi list | piše: Mirjana Grce ]

………………………………………..

Škola dobila ime po zaslužnom nadbiskupu

– Katolička osnova škola »Josip Pavlišić« čije smo osnivanje najavili u svibnju ove godine udovoljila je strogim uvjetima Ministarstva znanosti i registracijom pred Trgovačkim sudom u Rijeci ispunila je uvjete za početak rada tako da je uspješno izvršen plan upisa djece već u školsku godinu 2015/2016. Dostojno je da prva katolička osnovna škola na ovom području nosi ime pok. riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića (od 1952. pomoćni biskup, a od 1974. do 1990. riječko-senjski nadbiskup). On je jedan od najzaslužnijih da je 11. prosinca 1945. u Pazinu otvorena Srednja škola za spremanje svećenika, tj. klasična gimnazija, u kojoj je on bio ekonom i duhovnik. Iz te su škole izišli ne samo brojni svećenici nego i mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i nekoliko akademika i biskupa. Škola je opstala zahvaljujući odvažnosti i upornosti svećenika Josipa Pavlišića i Bože Milanovića. Kad je početkom 1952. postao senjsko-modruškim pomoćnim biskupom, na sličan se način trudio oko Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci, koje je također dalo mnoge istaknute crkvene i svjetovne djelatnike. Kad su neki govorili kako bi sjemenište zbog malog broja svećeničkih kandidata trebalo preseliti u Zagreb, Pavlišić je ne samo bio protiv toga nego je počeo gradnju nove sjemenišne zgrade. Time je proširio prostor za Visoku bogoslovsku školu i Bogoslovno sjemenište, ali i za Caritas Riječke nadbiskupije u vrijeme Domovinskog rata. Bez te Pavlišićeve odvažnosti da održi sjemenište unatoč malom broju bogoslova i da u takvim okolnostima sagradi čak novu sjemenišnu zgradu, ne bi danas bilo moguće otvoriti ni prvu Katoličku osnovnu školu u Rijeci, koja je smještena u bivšoj zgradi Filozofskog fakulteta, jer bi za to nedostajao potrebni prostor. Stoga je osnivač odlučio da Škola nosi ime tog zaslužnog nadbiskupa, kako za školstvo na ovim prostorima tako i za obnovu mnogih kulturnih spomenika na području Riječko-senjske nadbiskupije i za odgoj generacija vjernika u duhu evanđelja, poručuju iz Riječke nadbiskupije.

………………………………………..