Školstvo u medijima
NOVA ŠKOLSKA GODINA – NOVI PRAVILNIK O PEDAGOŠKIM MJERAMA
Za bacanje smeća po školi opomena, za nasilno ponašanje – isključenje
objavljeno: 2. rujna 2015.

Mjerodavni ministar obrazovanja prof. dr. Vedran Mornar potpisao ga je i objavljivanjem u Narodnim novinama stupa na snagu i vrijedit će kad učenici 7. rujna krenu u školu. Razlozi zbog kojih se učenicima mogu izricati kazne svrstani su u četiri kategorije.

LAKŠI PRIJESTUPI SU, primjerice, bacanje smeća po školi ili po dvorištu, korištenje mobitela tijekom sata, ali i prepisivanje.

TEŽI SU omalovažavanje kolega, širenje neistina, uništavanje imovine, unošenje droge, krađa. U teške oblike neprihvatljivog ponašanja ubraja se izazivanje nasilja, krivotvorenje ispričnica, poticanje govora mržnje, unošenje oružja u školu, a kategoriju osobito teških prijestupa, među ostalim čini krivotvorenje dokumentacije škole, teške krađe, ugrožavanje sigurnosti učenika, nasilno ponašanje.

Kazne su u rasponu od opomene, ukora, strogog ukora do opomene pred isključenje i isključenja iz škole, a mogu se izreći i za neopravdane izostanke.

Najblaža je za izostanak 0,5 posto sati, a za isključenje, odnosno, u osnovnoj školi premještaj u drugu školu, dobiva se za dva posto neopravdanih od ukupnog broja sati u školskoj godini.

Ministar Mornar naglašava da je donošenjem ovog Pravilnika konačno uređen sustav jer su kazne za učenike prije samostalno propisivale škole.

Logično je posloženo stupnjevanje neprihvatljivog ponašanja, za prepisivanje će dobiti opomenu, a ukoliko učenik ima ukor pred isključenje iz škole i napravi neki drugi lakši prekršaj, neće ga se izbaciti iz škole. Ali ako napravi težak ili osobito težak prekršaj, a već ima ukor pred isključenje, isključit će ga se –- tumači ministar Mornar.

Opomena i ukor učeniku se izriče u roku od 15 dana, a strogi ukor i opomena pred isključenje 30 dana od počinjenja prekršaja, a 60 dana za isključenje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Večernji list | piše: Irena Kustura ]