Zanimljivosti
VELIKA LUDINA
Osnovnoj školi godišnja nagrada Općine
objavljeno: 2. rujna 2015.

Vijećnici su prihvatili prijedlog da se godišnja nagrada Općine dodijeli Osnovnoj školi Velika Ludina zbog izuzetnog doprinosa na unapređivanju školstva i to kroz:

  • inovativni razvoj školskog kurikuluma
  • uvođenje poduzetništva u primarno obrazovanje
  • uspješno provođenje europskih programa, te
  • podizanje ekološke osviještenosti i energetske učinkovitosti.

U Spomenici Narodne osnovne škole Ludina, stoji da se potreba za osnutkom škole osjećala od davnina, ali je nedostajalo razumijevanje tadašnjih vlasti …Ipak, oko 1873. u zgradi stare općine, a preko puta današnje škole, 32 đaka podučava nešto obrazovaniji čovjek iz Vidrenjaka, Iso Veljača, koji se spominje kao prvi učitelj.  Djeca sjede na drvenim tronošcima, a za zime donose sobom drva za ogrjev…

Zahvaljujući  upornosti,  umirovljenog podžupana Dragutina Pajanovića tadašnja Bjelovarsko-križevačka županijska vlast odobri izgradnju nove škole u Ludini. 1874. god. udareni su temelji školi, a 1878. zgrada je završena te školska godina 1878./79. počinje u novoj školskoj zgradi.

S više ili manje učenika – osnovnoškolsko obrazovanje uspješno djeluje u ovom dijelu Moslavine.

2002. god. prvi puta kroz povijest velikoludinskoga školstva imenovana je ravnateljica, bivša učenica škole, pod čijim vodstvom piše novije stranice.

Od tada, škola se obnavlja na principu „iznutra prema van“… obnovom učiteljskoga kadra, suvremenijim pristupom, svježim idejama, projektima, timskim radom… Saniraju se školske zgrade matične i četiriju područnih škola [Katoličko Selište, Okoli, Gornja Vlahinička i Grabričina], ulaže se u nastavna sredstva i opremu, a naročita pažnja pridaje se informatičkoj opremljenosti i osposobljenosti.

Stečenim statusom međunarodne eko-škole odaje se čast svim učiteljima koji su svojim radom tome doprinosili kroz stoljeća, a nove se naraštaje eko osvješćuje i odgaja za suživot s prirodom…a iza svega stoje marni prosvjetari, njih ukupno 46 djelatnika OŠ Velika Ludina na čelu s ravnateljicom Sonjom Pribolšan-Pongračić. Prema osobnoj karti za prošlu godinu, u 18 razrednih odjeljenja nastavu je pohađalo 236 učenika.