Savjeti stručnjaka
ČITANJE JE ZLATO
Kreativni načini za razvijanje dječje ljubavi prema čitanju
objavljeno: 3. rujna 2015.

Iako sam imala roditelje koji su me ohrabrivali – bili su učitelji – temelj moje frustracije potjecao je od toga što sam vrlo sporo čitala. Bilo mi je iznimno teško održati korak sa zahtjevima učitelja i složenošću štiva koje sam morala pročitati.

Ubrzo mi je čitanje postalo obeshrabrujuća kombinacija teškog posla i čitanja knjiga koje nisam voljela. Kad sam postala učiteljica, zaklela sam se da moji učenici neće osjetiti težinu borbe koju sam ja vodila s čitanjem.

  Moj plan  

Pokušavajući čitanje svojim učenicima učinim zabavnim, našla sam knjige koje sam voljela kao dijete – knjige koje mi je moja majka čitala – te još jednom prolistala poznate stranice. Zatim sam smislila način da angažiram učenike i ispunim ih ljubavlju prema čitanju uz pomoć tih i drugih knjiga.

Sljedeći pristupi mogu se činiti zdravorazumskima, ali ih roditelji i učitelji često zanemaruju. Uvjerila sam se u njihovo funkcioniranje i nadam se da i vi možete ugraditi ljubav prema čitanju u svoju djecu i učenike koristeći se mojim savjetima.

  Pokažite svoju ljubav prema knjigama  

Čitajte knjige koje smatrate zanimljivima; ne trebate najnoviju dječju knjigu da bi je djeca cijenila ili se mogla povezati s pričom. Još je važniji način čitanja priča. Vjerojatno ćete je, ako volite neku priču, ispričati s više entuzijazma, a to je ono što angažira djecu. Evo još nekoliko drugih načina na koje možete pokazati svoju ljubav prema čitanju.

Učitelji: Nemojte samo čitati knjigu; grlite je i recite svojim učenicima koliko je volite. Podijelite priče o svojim iskustvima s knjigama i budite nježni prema stranicama. Dajte učenicima do znanja koliko knjiga može biti dragocjena nekome i ohrabrite ih da odaberu svoje favorite.

Roditelji: Najvrjedniji način da pokažete djeci svoju ljubav prema knjigama je da im dopustite da vas vide kako čitate. Čitajte romane, knjige s receptima, časopise, ulične znakove i televizijske titlove. Pokažite koliko je čitanje korisno u svakodnevnom životu.

  Izaberite dobro vrijeme za čitanje  

Vrijeme prije odlaska na spavanje popularno je za čitanje – to je smirujuća aktivnost i pametan način da se djeci pomogne zaspati. Ipak, knjige ne bi trebalo koristiti samo da bi se djecu uljuljalo u san. Postoje mnoge druge odlične prilike za čitanje. Evo nekih:

  • Tijekom igre.
  • U automobilu – zamolite djecu da ona vama čitaju, čak i ako vam mogu samo ispričati priču preko slika.
  • U parku.
  • Jednom tjedno organizirajte obiteljske večeri čitanja – čitajte knjigu zajedno ili sami.

Također možete starije dijete zamoliti da čita mlađem bratu ili sestri ili slušati audioknjige. Koristite se svojom maštom da biste iskoristili svaku priliku za čitanje, zajedničko ili individualno.

  Učinite njihovu borbu vlastitom  

Ako vaš učenik ima problema s čitanjem, podijelite njegov teret – rijetko koji učitelj ima nešto protiv toga da roditelji čitaju svojoj djeci teža i neprohodnija štiva. Još se mogu sjetiti svog olakšanja kada je moja majka ponudila da se izmjenjujemo čitajući „Hobbita“ naglas. Ne samo da je to olakšalo moju frustraciju, nego je i moju lektiru učinilo ugodnijom i edukativnom.

  Učinite čitanje zabavnim   

Kada je čitanje nametnuto ili obaveza, gubi šarm. Da bi to izbjegli, učitelji i roditelji mogu primijeniti iste taktike i čitanje učinili zabavnim.

  • Pretvorite čitanje u igru. Na primjer, izaberite riječ i otkrijte tko će je najviše puta naći u priči.
  • Dopustite djeci da pokažu svoje razumijevanje knjige dok rade nešto što vole, poput glumljenja neke scene ili crtanja nečega što oslikava priču.
  • Izbjegavajte čitanje istih knjiga svaku večer.
  • Vodite zabavne rasprave o prethodno pročitanim knjigama ili likovima u njima.
  • Posjetite knjižnicu s djecom i otkrijte tko može naći najuzbudljiviju knjigu, a zatim ih svejedno sve pregledajte.

Ljubav prema čitanju počinje u ranoj dobi ako ju potičete te činite čitanje zabavnim. Uzmite predah ili promijenite pristup ako čitanje ikad postane neželjeno ili frustrira djecu te pokažite djeci koliko vi volite čitati.

…………….

Napomena:

  • Autorica članka je Claire Zaruba; odrasla u obitelji edukatora, i sama je postala učiteljica. Radila je kao odgajateljica u vrtiću te kao učiteljica prvog i drugog razreda osnove škole. Budući da je i sama prevladala poteškoće s čitanjem u djetinjstvu, Claire strastveno želi potaknuti cjeloživotnu ljubav prema čitanju kod djece. Inače, Blog Learn2Earn je društvena platforma koja spaja edukatore, učenike i obitelji te dijeli informacije o edukacijskim temama s posebnim fokusom na upotrebu tehnologije u učionicama.

Izvor:  blog.learn2earn.org