Školstvo u medijima
SVAKI JE SAVJET DOBRO POSLUŠATI
Odlični savjeti ravnatelja za prvi dan škole
objavljeno: 5. rujna 2019.

U nastavku možete pročitati pet savjeta Davida Halla, pomoćnika ravnatelja u školi Bay House School and Sixth Form u Hampshireu, koji će osigurati da sve prođe glatko.

Položite temelje

Prije završetka školske godine potrebno je utvrditi dogovoreni plan kojim je određeno kako će se sve odvijati prvog dana nakon povratka u školu. Mi obično počinjemo novu školsku godinu s jednim ili dva profesionalna dana nakon kojih slijedi dan kad učenici rade sa svojim nastavnicima prije nego započnu nove lekcije. Svaki dan je pozorno isplaniran, stoga svatko zna gdje mora biti i kada te, najvažnije od svega, što će raditi.

Prenesite ključnu poruku

Dok se objavljuju najbolji rezultati na ispitima, počinje vrijeme za analizu i osvrte. Uzbuđenje koje dolazi zbog rezultata koje je škola postigla je razumljivo, ali potrebno je usmjeriti se na naučene lekcije i na to kako ih primijeniti na planove za bolji uspjeh učenika. Podjednako je važno posvetiti vrijeme upoznavanju ključnih prioriteta i poruka za sljedeću školsku godinu. Naš je cilj da osoblje bude energično, usredotočeno i da bude sve jasno u vezi s njihovim očekivanjima. O prioritetima i očekivanjima govorimo na sastancima osoblja, a o aktivnostima tijekom profesionalnih dana. Prvog dana škole s time upoznajemo i skupine učenika.

Omogućite školskom osoblju dovoljno vremena da se pripremi

Početak školske godine uvijek donosi izazov upoznavanja novih razreda, pa je važno da učitelji budu spremni. Iscrpne informacije o učenicima mogu se pokazati neprocjenjivima u osiguravanju toga da već prva lekcija počne uspješno. Tijekom tzv. profesionalnih dana puno vremena posvećujemo nastavnicima, upoznajemo ih s najnovijim podatcima o njihovim razredima te koristimo te informacije da bismo isplanirali učinkovite lekcije i smislili prikladan raspored sjedenja.

Usredotočite se na okruženje za učenje

Kao što robna kuća uređuje izloge da bi privukla kupce, jednako je važno da se razmotri svaka prilika da se školsko okruženje učini takvim da pokazuje ključne prioritete i poruke. Razredi i hodnici s novim i uzbudljivim sadržajima doprinose kulturi učenja i mogu pomoći ojačati osjećaj obnovljene energije i optimizma koji bi trebao doći s početkom nove školske godine.

Zapamtite, sve je u izvedbi

Kad prvi dan škole stigne, važno je da voditelji i školsko osoblje budu tamo gdje će biti učenici, umjesto da se skrivaju u svojim uredima. Dolazak novih učenika je uvijek prioritet i treba mu posvetiti pozornost i pažnju. Dočekajte roditelje na ulazu u školu i ponudite im šalicu čaja, to također može puno značiti.

Nakon toga, sve se svodi na ulazak u učionice, vođenje raznih školskih događaja i šetanja po školi, posebno u vrijeme odmora i ručka. Korištenje svake prilike da popričate s učenicima i osobljem omogućit će vam da ispunite visoka očekivanja i pripremite školu za odličnu godinu.

………………………

NAPOMENA

  • Portal TES je digitalna zajednica usmjerena na poučavanje i edukacijsku zajednicu. S više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, TES je najveća online mreža učitelja na svijetu. Svaki se tjedan više od 4,9 milijardi podataka skine s TES-ovih internetskih stranica.
  • Izvor: tes.com