Jučer-danas-sutra
PRVI NACIONALNI e-TWINNING PROJEKT IZ PODRUČJA PRIRODOSLOVLJA
Zvučno onečišćenje
objavljeno: 30. rujna 2015.
  • Autorice projekta profesorice Danijela Takač i Sandra Ivković oduševljene su odazivom i entuzijazmom učitelja diljem Hrvatske koji su dali potporu tom projektu svojim uključenjem i angažmanom.

U projekt je uključeno 50 osnovnih i srednjih škola, a svaka u projektu ima svoj školski projektni tim koji se sastoji od jednog ili više učitelja i desetak učenika.

Cilj projekta je da učenici putem iskustvenog, neposrednog i e-learning učenja uvide koliko su znanja iz prirodoslovnih područja korisna, životna i primjenjiva u njihovoj svakodnevnici.

Učenici će tijekom tog međukurikularnog projekta upoznati različite dijelove Republike Hrvatske, istraživati prirodu, izvore i jakosti zvuka i zvučno onečišćenje u svojoj školi i svom okolišu.

Upoznat će se s pojmom zvučnog onečišćenja, njegovim nepoželjnim i zabrinjavajućim posljedicama te utjecajem na zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

Projekt je zamišljen kao maleni znanstveni rad. Učenici će primjenom PBL pristupa (project based learning metode) „postati“ znanstvenici i inženjeri te naučiti razlikovati zavisne i nezavisne varijable, postupke prikupljanja i analize podataka (grafičke, numeričke…).

Ovim projektom učenike želimo naučiti tehnologijama budućnosti, elektronici i programiranju. Za mjerenja koristit ćemo sklopove koje ćemo izraditi pomoću Arduina.

Sve rezultate ćemo prikazivati u različitim mrežnim 2.0 alatima i napraviti mnoštvo nastavnih materijala koji će poslije biti besplatno dostupni za korištenje u nastavi fizike, biologije, ekologije, matematike informatike i sl.

Takvim načinom rada nadamo se učiniti učenje prirodoslovlja (STEM predmeta) zanimljivim, motivirajućim, pokazati učenicima posao znanstvenika te razvijati digitalnu pismenost.

Sve aktivnosti bit će praćene na Twinspaceu projekta eTwinning platforme koji nam je ujedno i mrežna stranica projekta.

  • Danijela Takač također je međunarodni koordinator Erasmus+ projekta “Pollution! Find a STEM solution!“ u kojem se mjeri zvučno i svjetlosno onečišćenje te kvaliteta zraka u školama u EU-u. Dobivene projektne rezultate aktivnosti iz oba projekta ćemo usporediti te dati analizu za Hrvatsku i EU.

LINK za kartu uključenih škola za RH.