RUKE U ZRAKU

5 alternativa koje mogu zamijeniti dizanje ruku u učionici

četvrtak, 1. listopada 2015.

Trebate li nekoliko ideja da začinite svoje poučavanje i angažirate djecu? Evo 5 uspješnih načina da svoje vrijeme s učenicima učinite zanimljivijim i privlačnijim.

5 alternativa koje mogu zamijeniti dizanje ruku u učionici

#1 OKRENITE SE I PRIČAJTE

Ova strategija funkcionira vrlo dobro za satove jezika. Umjesto da postavite pitanje i prozovete nekoga da odgovori, stanite tijekom sata, zamolite djecu neka se okrenu svom partneru i podijele svoje odgovore na pitanje. To je vrlo uspješno zato što SVI mogu odgovoriti na pitanje, a ne samo jedno dijete.

 

Ako vaši učenici imaju problema sa slušanjem i naizmjeničnim govorenjem, možete koristiti vizualna pomagala. Jedno dijete može držati natpis koji kaže „UHO“ i znači „slušaj“, dok drugo može držati natpis koji kaže „USTA“ i znači „pričaj“.

#2 „HLADNO“ PROZIVANJE

Odgovaraju li stalno ista djeca na vaša pitanja? Skrivaju li neka od njih pogled i nikad ne sudjeluju? Iskušajte „hladno prozivanje“, u kojem učenike zovete imenom da odgovore na pitanje. To će ubrzati tempo, uključiti više djece i održati ih fokusiranima. Ova tehnika najbolje djeluje uz aktivnosti koje zahtijevaju kratke, činjenične odgovore.

Najprije napravite popis djece koji možete koristiti za prozivanje njihovih imena. Također možete koristiti štapiće od sladoleda ili karte s dječjim imenima na njima.

#3 INDIVIDUALNE PLOČE

Dolaze li vaši učenici na ploču rješavati matematičke zadatke? Pokušajte, umjesto toga, koristiti individualne ploče. To je puno djelotvornije zbog toga što će sva djeca rješavati problem, a ne samo gledati. Zatim, neka svi podignu svoje ploče u zrak i pokažu ih vam. Tako možete brzo vidjeti točne odgovore. Ta metoda omogućuje vam brzo i jednostavno ocjenjivanje!

#4 KOLEKTIVNI ODGOVOR

Probudite svoj razred i okrijepite ga kolektivnim odgovorima. To najbolje funkcionira za provjeru stvari koje želite da vaši učenici dobro zapamte. Možete se koristiti ručnim signalom da biste im dali do znanja kada odgovoriti. Nemojte zaboraviti držati tempo!

 

#5 MALE GRUPE

Uzmite lekcije koje su namijenjene za rad s većim grupama učenika i pretvorite ih u lekcije za male grupe koje su međusobno različite. Grupirajte djecu prema strategijama u kojima trebaju pomoć ili prema stupnju ili efikasnosti funkcioniranja. Dok radite s jednom grupom, druge grupe mogu raditi svoje zadatke. Vaše će upute biti uspješnije jer možete individualizirati upute po grupama.

  •  Nadam se da će ove ideje pomoći osvježiti vaše poučavanje i angažirati djecu!

...............................

Napomena:

  • The Positive Classroom je portal koji pruža resurse, strategije i pomoć osnovnoškolskim i predškolskim edukatorima pri vođenju učenika. Fokusiranjem na jasne procedure, osjećaj zajedništva, vještine za uspjeh u školi, angažirane lekcije svi učitelji mogu imati pozitivnu učionicu. Sva djeca, čak i ona problematičnog ponašanja, mogu se razvijati i učiti u pozitivnoj učionici.

Izvor: thepositiveclassroom.org

 

 

Vezani članci
Školski portal: Obrazovanje Montessori moglo bi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Obrazovanje Montessori moglo bi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Nedavno smo svoga trogodišnjeg sina upisali u predškolu. Nakon loših…

Školski portal: Društvena osviještenost važnija od ocjena

Društvena osviještenost važnija od ocjena

kanadski obrazovni sustav, nakon čega je ova zemlja dospjela među…

Školski portal: Nastavite graditi svoju mrežu podrške i budite ustrajni

Nastavite graditi svoju mrežu podrške i budite ustrajni

„Nitko od učenika vas ne voli!” „Pa ja i nisam…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…