Iz školskog svijeta
ZAŠTO, ZAŠTO, ZAŠTO...
Zašto lišće ujesen mijenja boju?
objavljeno: 6. listopada 2015.

Svake nas godine jesen počasti eksplozijom boja lišća. Zašto baš ujesen lišće mijenja boju? Otkud crvena, žuta i narančasta? Da bismo odgovorili na ta pitanja, moramo razumjeti što je list i koja je njegova uloga.

Za razliku od životinja i čovjeka, biljke same sebi stvaraju hranu. List je prirodna „tvornica hrane”. Biljke crpe vodu korijenjem iz tla, a iz zraka uzimaju plin ugljikov dioksid. Uz pomoć Sunčeve svjetlosti voda i ugljikov dioksid u zelenim dijelovima biljke pretvaraju se u ugljikohidrate − škrob i celulozu. Oni biljkama služe kao hrana, ali i kao gradivni element.

Proces stvaranja ugljikohidrata u biljkama zove se fotosinteza. Tijekom fotosinteze nastaje i plin kisik koji biljke otpuštaju u atmosferu. Ključni je faktor tog složenog fotokemijskog procesa klorofil ili zeleni biljni pigment koji listovima, ali i mnogim drugim dijelovima biljaka daje zelenu boju. Klorofil apsorbira energiju Sunčeve svjetlosti potrebnu za stvaranje ugljikohidrata. Uz taj pigment lišće sadržava i biljne pigmente drugih boja, ali ih mi ne vidimo jer su tijekom proljeća i ljeta maskirani velikom količinom klorofila.

Kalotni model molekule klorofila a. Uočite da je njezin sastavni dio magnezijev atom (na slici prikazan zelenom bojom).

Kako se ljeto bliži kraju, dani postaju sve kraći. Sunčanih dana je sve manje i biljke više nemaju dovoljno svjetlosti za proces fotosinteze. Temperature opadaju, a i vode ima sve manje. Klorofil u lišću se raspada i ono ubrzo postane žuto, smeđe ili crveno. Ostali biljni pigmenti nam napokon postaju vidljivi, a pojedine varijacije boja ovise o smjesi preostalog klorofila s drugim biljnim pigmentima.

Neko drveće svoje boje kemijskim reakcijama stvara tek ujesen. Primjerice, u javorovom lišću šećer glukoza ostaje zarobljen poslije prestanka stvaranja hrane. Svjetlost i hladnije jesenske noći mijenjaju glukozu u lišću, a krajnji je rezultat pojava crvene boje. Smeđa boja hrastove jesenske krošnje potječe pak od otpadnih tvari zaostalih u lišću.

Koiko će dugo ujesen trajati promjene boja lišća, ovisi o temperaturi zraka i tla, količini Sunčeve svjetlosti te količini vode. Vatromet jesenskih boja prestaje odbacivanjem lišća s krošnji, iako neke vrste drveća suho lišće zadržavaju sve do proljeća.

 Piše: Goran BUKAN